Lobkowicz: Kyperská otázka musí být co nejdříve vyřešena

30. 6. 2011

Monitorování průběhu voleb v zemích s nestabilní demokracií, bezpečnost, prevence volebního násilí nebo například trvale udržitelný rozvoj, to jsou otázky, kterými se zabývá Meziparlamentní unie, první mezinárodní organizace, která již od roku 1889 sdružuje vyslance národních parlamentů ze 138 států světa.

Jaroslav Lobkowicz byl na setkání členů Meziparlamentní unie v loňském roce zvolen členem Skupiny zprostředkovatelů pro Kyperskou otázku, která má za úkol přispět ke zmírnění přetrvávajícího napětí rozdělující Kypr dosud na dva nesmiřitelné tábory. Funguje tak jako moderátor diskuse mezi tureckou a řeckou stranou.

K prvnímu takovému moderovanému jednání mezi Tureckem a Kyprem došlo letos v dubnu na setkání Meziparlamentní unie v Panamě, kde se „zprostředkovatelé“ snažili obě znesvářené strany přivést na smířlivou cestu, což se i nakonec podařilo. „Obě strany vyjádřily vůli pokračovat v jednání. Další takové jednání se uskuteční v příštím roce v Ugandě a doufejme, že se více přiblížíme k vyřešení tohoto problému,“ uvedl Jaroslav Lobkowicz.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme