Lacyk: Na Jateční chybí stezka pro pěší a cyklisty. To by se mělo změnit

28. 1. 2015

Chybějící stezkou pro pěší a cyklisty v Plzni na Jateční se na svém posledním jednání začali zabývat zastupitelé čtvrtého městského obvodu. Problém začali řešit poté, co na něj minulý týden upozornil zastupitel za TOP 09 Václav Lacyk. Ten navrhl usnesení, aby vedení obvodu iniciovalo jednání všech zúčastněných stran o zahájení nutných úprav mostního podjezdu.

Po dokončení rekonstrukce ulice Jateční a výstavby nového mostu se ulevilo motoristům, zbývá však dořešit situaci pro chodce a cyklisty. Chodník s cyklostezkou nyní končí před železničním podjezdem v místě křižovatky ulic Jateční a Na Roudné a dál se lidé bez auta bezpečně nedostanou. Silnice pod mostem je totiž příliš úzká.

Nemotoristé, kteří směřují z Doubravky například k Boleveckým rybníkům mají v současné době k dispozici pouze jedno špatné a nebezpečné řešení. Tím je propustek s dřevěnou lávkou, který se nachází ve vzdálenosti 200 metrů severovýchodně od mostu. Podle zastupitele Václava Lacyka se však jedná o nevyhovující a pouze dočasnou alternativu: „Obávám se, že v tuto chvíli je pouze otázkou času, kdy se zde stane nějaká nehoda. Propustek není osvětlený ani bezbariérový. Navíc odtud brzy zmizí úplně. Vlastní jej totiž společnost Ferona, která dostala od úřadu městského obvodu Plzeň 1 nařízeno tuto černou stavbu odstranit.“

Není pochyb, že bude nutné podjezd nějakým způsobem upravit. Společnost Ferona nyní na své náklady opraví pouze mostní křídlo, které bylo poškozeno projíždějícími vozidly. Na způsobu řešení a úhradě nákladů by se ale měli podílet všichni zúčastnění. Vedle společnosti Ferona je to stát, který zde plánuje silnici I/20. Stávající komunikace II/231 (Jateční) je krajská, stezky jsou městské a zájem obvodů Plzeň 1 a Plzeň 4 by měl směřovat k bezpečnosti občanů,“ je přesvědčen Václav Lacyk.

Plzeň 27. ledna 2015                                 Eva Šafránková, manažerka TOP 09 pro Plzeňský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme