Lacyk: Družina v Újezdě je Stavbou roku Plzeňského kraje

27. 8. 2019

Družina v Újezdě je Stavbou roku a byla nominována na prestižní Českou cenu za architekturu

Přístavba školní družiny ZŠ Újezd v Plzni se stala Stavbou roku Plzeňského kraje 2019 v kategorii Novostavby. Zajímavá dřevostavba je dílem Bohuslava Strejce, Ondřeje Janouta a Jiřího Koreluse z plzeňské firmy projectstudio8 ve spolupráci s realizační firmou Palis. Družina v Újezdě není prvním úspěchem tohoto ateliéru v soutěži Stavba roku. V roce 2015 dostal ateliér cenu za Environmentální centrum Krsy a v roce 2017 zvítězili s návrhem na obytný soubor Na Drážkách v kategorii staveb pro bydlení. Jejich díla jsou ceněna i mezi odborníky na celorepublikové úrovni. Hned několik z nich je publikováno na prestižním serveru Archiweb a z toho jen čtyři na území Bukovce a Újezda. V případě újezdské družiny měla firma výhodu dobré znalosti prostředí – spoluautor návrhu a jednatel firmy projectstudio8 Ondřej Janout z Újezda pochází a místní školu sám jako dítě navštěvoval.

Jak návrh ve vaší firmě vznikal, co je jeho hlavní myšlenkou?

Byli jsme osloveni s požadavkem na rekonstrukci staré budovy družiny, která se ale nacházela téměř kilometr od školy. To bylo pro děti dost nepraktické. Navrhli jsme proto přístavbu k budově školy, náš nápad byl schválen a nakonec i realizován v takřka rekordním čase – zhruba za rok. Naším úmyslem bylo vytvořit vzdušnou stavbu, která by byla svým způsobem protikladem k uzavřené kamenné budově školy. Skrz prosklené vstupní dveře a prosklenou stěnu jídelny je vidět z ulice do haly i do školní zahrady. To byl náš úmysl, areál školy se tím otevřel a je díky tomu propojený s vnějším světem - na rozdíl od jiných škol, které jsou od něj často naopak oddělené, někdy dokonce zdí. 

Jak je koncipován interiér stavby?

V přízemí se nachází jídelna, v patře jsou dvě třídy družiny. Jedna z nich je vybavena pro výtvarnou činnost, takže ji může škola využívat i na výtvarnou výchovu. Obě třídy mají velká prosklená okna do zahrady. Jsou na severní straně, což je ideální, do tříd tak nepraží slunce. Interiér jsme navrhovali ve spolupráci s firmou My Dva, která dodává typizovaný nábytek především pro školství. Kvůli funkčnosti stavby je důležité spolupracovat s odborníky, kteří se věnují dané oblasti.

Stavba družiny v Újezdě je nominována také na Českou cenu za architekturu. Co to pro vás znamená?

Je to pro nás každopádně obrovský úspěch. V této soutěži vybírá projekty mezinárodní porota a oceněná bývají díla renomovaných projektantů, kteří patří ke špičce v oboru. Letos bylo do této soutěže přihlášeno 186 staveb z celé České republiky, náš projekt je jedním z 33, které získaly nominaci.

Družina v Újezdě je zvláštní i tím, že se jedná o moderní přístavbu k historické budově. To u nás stále není vidět příliš často. Proč?

Je pravda, že v Čechách je to problematické, v ostatních evropských zemích je situace jiná. Jde o přístup politiků, památkové péče, ale také o společenskou objednávku. Někdy je problém i v nekompetenci pracovníků veřejné správy, kteří o projektech rozhodují, což naštěstí nebyl případ družiny. Ale pokud jsou někde osvícení politici, je to vidět na první pohled, takové město má pak úplně jiný ráz. Myslím, že situace se v posledních letech mění k lepšímu a jsem rád, že i naše stavba toho může být důkazem.

Více k soutěži Stavba roku na: www.stavbaroku.cz

Ing. Václav Lacyk, radní Městského obvodu Plzeň 4

Doubravecké listy, Zpravodaj městského obvodu Plzeň 4 Ročník MMXIX Číslo 118 Červenec 2019, s. 5

Štítky
Osobnosti: Václav Lacyk
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme