Kníže ukázal kapli i výhled z věže

8. 10. 2012

Na nádvoří zámku v Křimicích se v sobotu odpoledne sešly desítky lidí. Kníže Jaroslav Lobkowicz totiž výjimečně otevřel brány památky veřejnosti. A sám se stal i průvodcem po rekonstruovaném objektu, který v roce 1994 dostal zpět v restituci.

Tehdy na něj čekaly vybydlené místnosti, místy narušená statika a zdevastovaná rokoková kaple Povýšení Svatého Kříže. Na zničení zámku se nejvíce podepsala jeho přeměna na internát pro učně plzeňské Škodovky, následně budova sloužila jako depozitář Západočeského muzea. To se z objektu vystěhovalo až v roce 2008, kdy Lobkowicz také začal s opravami.

Během prohlídky se Lobkowicz návštěvníkům především pochlubil s nově zrekonstruovanou kaplí, v níž se už od poloviny srpna konají svatby. Rozbitý beton na podlaze vystřídala nová dlažba, na své místo se vrátily i cenné barokní sochy z 18. století. Malbu pod okny zničenou deštěm se však již zachránit nepodařilo.

Raritou kaple je třínohý anděl na stropní výmalbě. „Pravděpodobně vznikl přemalováváním kreseb a následnou snahou o jejich restaurování," vysvětlil svoji domněnku průvodce.

Lidé se mimo jiné také dozvěděli, proč jsou všechny dveře natřeny hráškově zelenou barvou. Jedná se o pozůstatek z doby, kdy zámek patřil Škodovce, a takováto barva se ve fabrice používala na natírání strojů.

Návštěvníci především litovali toho, jak je zámek poničený. Jiní knížete vyzývali, aby k zámku umístil kasičku, že by se jistě našla řada lidí, kteří by na opravu rádi přispěli. „Škoda, že se tu ještě nemohou pořádat prohlídky," povzdechla si jedna z návštěvnic, která litovala toho, že kaple s jedinečnou výmalbou zůstane veřejnosti povětšinou utajená.

Jiné zase nadchl výhled ze zámecké věže, jež jako na dlani nabízí celé Křimice i přilehlé okolí.

Sám kníže se netají tím, že na opravách zámku pracuje pozvolna. „Když se tu pořád pracuje, mám každý den z něčeho radost. Pokud bych měl 100 milionů a vše opravil naráz, tak bych se radoval týden a pak už ne," uvedl Lobkowicz, který si na opravu zámku vyčlenil 40 let, zbývá mu jich tedy ještě 36.

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme