Karel Schwarzenberg uctil památku osvoboditelů Plzně od nacismu

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se v neděli 2. května zúčastnil Oslav osvobození Plzně. Ty se každoročně konají u příležitosti výročí osvobození města armádou Spojených států v roce 1945.

Den zahájil ranní bohoslužbou v katedrále svatého Bartoloměje, kde jej doprovázel lídr TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny za Plzeňský kraj Ing. Jaroslav Lobkowicz. V 10:00 oba společně položili věnec k památníku 2. pěší divize na Chodském náměstí. Karel Schwarzenberg poté řekl: „S hlubokou a nevyslovitelnou úctou se skláníme před památkou těch, kteří neváhali obětovat vlastní život za naši současnou svobodu. Nikdy na vaše hrdinství nezapomeneme."

Následovala jízda historických vojenských aut projíždějících z Klatovské ulice směrem na náměstí Republiky. Mezi členy posádek nechyběli ani zmínění lídři TOP 09. Dnešek je pro mě dvojnásobným svátkem. Jednak coby připomínka osvobození rodného kraje od nacismu. Jednak jako možnost seznámit se s dobovou technikou. Své původní, tedy technické, vzdělání v sobě prostě nezapřu," prohodil s úsměvem Jaroslav Lobkowicz.
Od 13:00 se uskutečnil oběd představitelů TOP 09 se starosty obcí a měst v západních Čechách. Během toho mohli komunální politici klást dotazy Karlu Schwarzenbergovi. Například starostu Chudenic Davida Klímu zajímala otázka restitucí a postoj TOP 09 k majetkovému vyrovnání státu s církvemi a šlechtou. „Především je třeba říci, že nedotažené restituce nepostihují pouze církevní instituce a šlechtické rodiny. Naopak. Na amorální chování státu nejvíce doplácejí potomci prostých malorolnických rodin, jejichž rodiče a prarodiče přišli o střechu nad hlavou v důsledku komunistické kolektivizace venkova. Těm dosud také nebyl zcela vrácen ukradený majetek. My slibujeme jediné. Že na všech politických úrovních od komunálu po parlament se budeme řídit zásadami práva. Nikoli osobním prospěchem. Nikoli průzkumy veřejného mínění. A proto požadujeme, aby se stát neobohacoval majetky, které mu po právu nepatřily a nepatří," odpověděl Karel Schwarzenberg.
Závěr dne vyplnil turnaj v proslulé francouzské hře pétanque. Jeho vítězem se stal tým Místní organizace TOP 09 v Plzni 3. Turnaj moderoval vedoucí Tiskového oddělení TOP 09 Plzeňského kraje Vít Procházka.
 
 
Vít Procházka, tiskové oddělení TOP 09 Plzeňského kraje
V Plzni dne 3. 5. 2010.
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme