Karel Schwarzenberg cestoval Plzeňskem. S kým? Přece se Šlechtičnou!

8. 5. 2010
V sobotu 8. května se Karel Schwarzenberg zúčastnil oslav 65. výročí osvobození Plzeňska americkou armádou. Jeho návštěva začala v Rokycanech na náměstí T. G. Masaryka, kde byl přivítán tamním starostou Ing. Janem Balounem a oba společně shlédli rekonstrukci událostí z května 1945. S dalšími kandidáty TOP 09 uctili památku obětí války a následně odhalili pamětní desku nadporučíka Josefa Strankmüllera, hrdiny 2. světové války. Poté u piva a svíčkové v restauraci Železná představitelé TOP 09 ochotně debatovali s místními. Jak řekl jeden z hostů: ,,Konečně se někdo přišel zeptat taky na náš názor!"

Další kroky TOP 09 mířily do obce Dýšina. Zde před základní školou položili Karel Schwarzenberg, Jaroslav Lobkowicz a Marek Ženíšek kytici u pomníku generála Pattona. Za dveřmi ředitelny se při kávě hovořilo jak o historii obce, tak i o její budoucnosti. Starosta Mgr. Jaroslav Štilip představil úsilí obce o samostatný rozvoj a koncept svébytnosti Dýšiny. Marka Ženíška, dvojku na plzeňské kandidátce TOP 09 pro volby do Poslanecké sněmovny, a Tomáše Jílka, místopředsedu TOP 09 v Plzeňském kraji, zajímala především témata spojená s místní zaměstnaností, průmyslem a územními plány obce. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a lídr TOP 09 v Plzeňském kraji Jaroslav Lobkowicz rozprávěli zejména o dějinných událostech a osobnostech obce.

Krátce před třetí hodinou dal symbolickým odmávnutím Karel Schwarzenberg do pohybu dobový parní vlak Šlechtična ale i nový zodpovědný styl politiky. Se slovy: ,,Šup, šup, nasedat, odjíždíme," vypravil vlak a spolu s občany se svezl z města Horní Bříza do Třemošné na ukázku historické bitvy.

Poté členové TOP 09 spěchali předat ceny v Květnovém turnaji Pétanque klubu Dobřany. V závěru své návštěvy se společně sešli v dobřanském pivovaru Modrá Hvězda, aby místním pivem zapili vítěze, ale i diskutovali o životě a politice. Občané se s představiteli TOP 09 shodli na ,,utažení opasků". Zajímalo je však, jestli si je utáhnou opravdu všichni. Na to reagoval lídr strany Karel Schwarzenberg: ,,Samozřejmě je nutné, aby šla vláda lidem příkladem, proto prosazujeme, aby si všichni ústavní činitelé snížili platy o 10 % a státní příspěvky politickým stranám se snížily až o 50 % po dobu 3 let." Tomáš Jílek k tomu uvedl konkrétní příklad šetření na hospodaření TOP 09 v Plzeňském kraji, která pracuje s vyrovnaným rozpočtem a velice zvažuje každé nakládání s financemi strany.

Ti, kteří 8. května nestihli jízdu parní lokomotivou Šlechtična, nemusí truchlit. Přesně o týden později 15. května se koná velká celodenní výprava Šlechtičnou po Plzeňském kraji. Dopolední jízda začíná v 9:10 na hlavním nádraží v Plzni a končí ve Stříbře v 10:01. Odpoledne parní lokomotiva Šlechtična startuje na plzeňském hlavním nádraží ve 13:30 a vyjíždí směrem na Domažlice. V srdci Chodska zastavuje v 15:06. Jízda včetně občerstvení je pro všechny cestující ZDARMA.

Verča Viktorová, tiskové oddělení TOP 09 Plzeňského kraje
V Rokycanech 8. 5. 2010
Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme