Jiří Pospíšil: Nechci Plzeňský kraj jako filiálku velké firmy

21. 9. 2016

Minule vyhrál krajské volby, teď jde do boje z posledního místa

Jména posledních kandidátů v pořadí většinou znají jen opravdoví fajnšmekři. Letos je tomu ovšem v Plzeňském kraji jinak, protože za TOP 09 jde z posledního místa do voleb Jiří Pospíšil. Bývalý oblíbený ministr spravedlnosti chce svou kandidaturou přispět k tomu, aby v tradičně silně pravicovém kraji nepřevládla koalice levice a ANO, o níž sám mluví jako o Havaně. I proto jsme mu položili několik otázek na žhavá krajská témata.

Jak hodnotíte, co se v Plzeňském kraji událo za poslední čtyři roky? Bylo to podle vašeho názoru úspěšné období nebo spíše promrhaný čas?

Osobně mám samozřejmě velkou výhradu k tomu, že kraj poprvé v dějinách řídila koalice, v níž zasedli i komunisté. To bych opravdu před čtvrtstoletím neřekl, že se nám komunisté jednou vrátí a z krajského úřadu bude s nadsázkou zase trochu „krajský národní výbor“.

Když se na nyní končící funkční období podívám bez stranické optiky, musím říci, že současné vedení zvládalo kraj udržovat v chodu, k čemuž mu ale nemálo pomáhala plná krajská kasa.

Na druhou stranu mi chyběla jasná představa vedení kraje, kam náš region chce posunout. Když se pokusím vybavit si viditelný krajský projekt, který by mohl být symbolem tohoto krajského vedení, bohužel nic takového nevidím.

Máte na mysli třeba vybudování krajské galerie?

Nové sídlo krajské galerie by samozřejmě mohlo být takovým projektem, ale neomezoval bych se jen na oblast kultury. Myslím si, že i v dalších oblastech trochu chyběla představa, jak Plzeňský kraj posunout na cestě k moderně řízenému regionu. Jmenoval bych namátkou dopravní systém, stav silnic, školství či řízení krajských nemocnic.

V letošních volbách se jako alternativa k současnému vedení kraje prezentuje Babišovo ANO. Jeho lídr hřímá z billboardů, že bude i náš kraj řídit jako firmu. Jde to ale vůbec?

Kdo chce řídit stát, kraj či obec jako firmu, nepotřebuje demokracii. Jeden člověk – jeden vlastník, v tomto případě pan Babiš, může sám o všem manažersky rozhodovat. Na první pohled to vypadá velmi efektivně a líbivě. Ale neměli bychom zapomínat, že vláda jednotlivce vždycky vede k postupné demontáži demokracie a ochrany lidských práv. Marná sláva, jedině v demokracii je možné dlouhodobě udržet svobodu a chránit lidská práva. Ve firmě se naopak musí poslouchat.

Navíc platí, že pan Babiš jistě nebude Plzeňský kraj řídit osobně ze sídla krajského úřadu v plzeňské Škroupově ulici. Žádného „malého“ plzeňského Babiše navíc na jejich kandidátce pro krajské volby nevidím. Bude tedy náš kraj pod vedením ANO jen jakousi divizí celostátní firmy? To asi nikdo nechceme.

Co říkáte na výrok krajského lídra ANO, že nevylučuje koalici jeho hnutí s komunisty?

Mýtus o ANO jako středopravicovém uskupení se tím definitivně rozplynul. Kdo bude volit „podnikatelské“ ANO, může ve výsledku pomoci komunistům do čela kraje.

Nebojíte se, že si komunisté, sociální demokraté a ANO při nedávném výletu do Havany mohli dohodnout možnou budoucí koalici, která bude další čtyři roky vládnout Plzeňskému kraji?

Ano, obávám se toho. Do dneška jsme se na krajském zastupitelstvu nedozvěděli, proč krajští radní za ČSSD a KSČM a volební lídr ANO pro krajské volby společně letěli na jaře tohoto roku na služební cestu, lépe řečeno výlet, na Kubu. Osobně si myslím, že tato jejich cesta ukazuje čilou komunikaci mezi politiky ČSSD, KSČM a ANO. Obávám se tedy důvodně, že tato spolupráce a komunikace může po krajských volbách přerůst ve společnou krajskou koalici. A takovou koalici bych našemu kraji opravdu nepřál.

Zabránit „Havaně“ patří mezi hlavní důvody, proč kandiduji. U TOP 09 a jejích kandidátů si jsem totiž naprosto jistý, že se na podobných paktech nebudou podílet.

Máte vy osobně šanci být zvolen z posledního místa kandidátky?

Hlas lidu, hlas boží. O tom, kdo bude sedět v krajském zastupitelstvu, rozhodnou voliči. My, kandidáti, stojíme všichni na stejné startovní čáře. Koho zakroužkuje nejvíce občanů Plzeňského kraje, ten bude zvolen. A tak to má být, protože naštěstí ještě nežijeme ve filiálce pražské firmy, ale v krásném a svobodu milujícím Plzeňském kraji.

Jiří Pospíšil – kandidát číslo 50

Právník a dlouholetý plzeňský poslanec Jiří Pospíšil kandiduje v letošních krajských volbách jako nestraník na listině TOP 09. Sám si vybral až poslední, padesáté místo, protože neusiluje o placené místo v čele kraje. Vzhledem k jeho předchozím volebním výsledkům ovšem zůstává reálně ve hře o křeslo krajského ­zastupitele.

Jiří Pospíšil si získal oblibu u veřejnosti v celé České republice, když dvakrát vykonával funkci ministra spravedlnosti v pravicových vládách. Z vlády ho premiér Petr Nečas odvolal, protože trval na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní.

Před čtyřmi lety jako lídr ODS vyhrál krajské volby v Plzeňském kraji a o hejtmanský post ho připravila jen dohoda dvou stran, které ve volbách porazil – socialistů s komunisty.

Z ODS odešel v roce 2014 a později byl zvolen jako nestraník za TOP 09 do Evropského parlamentu.

Působil také jako děkan plzeňské právnické fakulty, když se po skandálu ocitla v krizové situaci.

Vedle politiky se již řadu let podílí jako spolupracovník české kulturní mecenášky Medy Mládkové na řízení největšího soukromého muzea moderního umění u nás – Musea Kampa.

Plzeňský Deník, 21.09. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme