Jehličková: V žácích musíme vzbudit zájem

24. 9. 2019

Hyde park na téma Školství

Zkrácený přepis pořadu Hyde park Plzeňského kraje na téma školství, kterého se za TOP 09 účastnila Ilona Jehličková, členka Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Zastupitelstva Plzeňského kraje.

Podle posledních průzkumů schází v  celé České republice kolem 6 000 učitelů. Jak je na tom Plzeňský kraj v oblasti středního školství?

JEHLIČKOVÁ: Nedostatek učitelů na základních školách, a  netýká se to jen matematiky a fyziky, částečně nahrazují vychovatelé, ale na středních školách je to horší. V  květnu byla přijata novela zákona o pedagogických pracovnících, která umožňuje vstoupit do pedagogického procesu i  lidem, kteří nemají pedagogické vzdělání. Mají tříletou lhůtu na to, aby si doplnili pedagogické minimum. Samozřejmě to není samospasitelné. Míč je na straně ministerstva školství a parlamentu, který, jak víme, zrušil svoje původní rozhodnutí o navyšování platů učitelů.

 Učitele trápí podle výzkumů neúměrná byrokratická zátěž. Jaké jsou vaše zkušenosti z krajských škol?

JEHLIČKOVÁ: Já to pro kantory vidím dramaticky. A to na základních školách v oblasti integrace dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Dnes to není jedno dítě, ve třídě je jich třeba pět a  více. Učitel musí vytvářet plán pedagogické podpory, což je výkaznictví naprosto neúnosné. Souhlasím s  tím, že ředitel toho má nad hlavu, ale učitel má na bedrech taky pořádný kříž.

Je současná síť středních škol a  učilišť v  Plzeňském kraji efektivní? Podle zveřejněných čísel je zájem o některé učební obory velmi malý.

 JEHLIČKOVÁ: Já si myslím, že současný počet škol a  jejich rozvrstvení v  kraji je efektivní. I  díky optimalizaci, která proběhla v roce 2010. To, že některé učňovské obory jsou málo naplňované, je podle mě především záležitost rodičů, kteří upřednostňují maturitní obory. Pro krajskou samosprávu vidím úkol v tom, aby vzbudila u žáků na základních školách větší zájem o  zdánlivě neatraktivní obory, které jsou ale velmi potřebné.

Dalším aktuálním tématem současného školství je celoživotní vzdělávání učitelů. Dokážete si představit, že by učitelé měli nárok, dejme tomu na půl roku, kdy by se místo výuky věnovali samostudiu, vzdělávacím kurzům apod?

JEHLIČKOVÁ: Kdyby ředitel za stávající situace uvolnil dva tři učitele na půl roku kvůli samostatnému vzdělávání, tak tu školu může zavřít.

Zkrácený přepis pořadu Plzeňského kraj Hyde park. Celý Hyde park můžete zhlédnout na YOUTUBE: https://www.youtube.com/watch?v=cQYITuL1mAc&t=7s a FB Plzeňského kraje: https://www.facebook.com/plzensky.kr/videos/2358361057611019/

Diskuzi vedl: Miroslav Anton

Měsíčník Plzeňský kraj, září 2019, s. 16-17

Štítky
Osobnosti: Ilona Jehličková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme