Jehličková: Hrdinství legionářů je třeba si stále připomínat

11. 11. 2019

V pátek se v Plzni po několika letech završil příběh pomníku věnovaného československým legionářům. Památník, který jsme léta vídali před hlavním vlakovým nádražím v Plzni, byl kvůli rekonstrukci tohoto prostranství před několika lety přemístěn do depozitáře.

            Tehdy jsem ještě jako plzeňská zastupitelka a zástupkyně ředitele 20. ZŠ přišla s myšlenkou, aby byl pomník umístěn před základní školu v Brojově ulici v Plzni na Slovanech.

Díky vstřícnému přístupu vedení slovanského obvodu a jeho místostarosty Jana Fluxy a za podpory Československé obce legionářské jsme ho zde nyní po vzájemné dohodě s vedením města slavnostně odhalili. Stalo se tak v předvečer Dne válečných veteránů.

            Připomeňme si tedy statečné české a slovenské krajany a bývalé vojáky Rakousko – uherské armády, kteří se stali příslušníky československých legií v Rusku, ve Francii a v Itálii. Jejich bojová činnost se stala hlavním argumentem Masarykovy politické reprezentace při vzniku československé samostatnosti. Je potřeba připomínat jejich hrdinství a oběti a nezapomínat, že položili životy za svobodu a víru v lepší svět.

            Oni o svobodu nežádali, oni za ní bojovali a dali to nejcennější, co mohli – vlastní život.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Celý projev Ilony Jehličkové, který přednesla při příležistosti slavnostníh odhalení památníku ČS legionářům dne 8. 11.2019 před ZŠ Brojova v Plzni:

Vážené dámy a pánové,

dovolte mi, prosím malý dějepisný exkurz do legionářského příběhu, který se dnes tady završuje.

Památník, který dnes slavnostně odhalujeme, připomíná statečné české a slovenské krajany a bývalé vojáky Rakousko – uherské armády, kteří se stali po vypuknutí 1. světové války příslušníky československých legií v Rusku, ve Francii a v Itálii. Jejich cesta vedla od založení prvních, malých a nesourodých jednotek dobrovolníků na počátku válečného konfliktu až po vytvoření stotisícového kompaktního legionářského vojska. V evropském měřítku pak byly legie významnou vojenskou veličinou. Jako důležitý aktér zasáhli legionáři do politických a vojenských událostí na území Ruska po tamní bolševické revoluci například vítězstvím u Zborova a Bachmače a zejména sibiřská anabáze se později stala téměř legendou. V závěrečné fázi války rozhodující měrou přispěli ke vzniku samostatného československého státu. Jejich bojová činnost se stala hlavním argumentem při jednáních Masarykovy politické reprezentace o československé samostatnosti. Po návratu do Československa se legionáři zapojili do politického dění a v samostatné republice se československé legie staly základem Československé armády a daly ji řadu významných generálů a důstojníků.

Toť ve zkratce příběh malé armády, která změnila tvář Evropy.

Je potřeba připomínat si jejich hrdinství a oběti. Je potřeba nezapomínat, že hodnoty, za které položili život, byla svoboda a víra v lepší svět. Oni o svobodu nežádali, oni za ní bojovali a dali to nejcennější, co mohli – vlastní život. Proto na nikoho, kdo se o naší dnešní svobodu zasloužil, by nemělo být zapomenuto. Ale zároveň je potřeba s veškerou vážností připomínat, že svobodu nelze jenom užívat, je potřeba ji stále posilovat pravdou.

Ilona Jehličková, místostarostka MO Plzeň 1 za TOP 09

11.11.2019    Mladá fronta DNES    str. 14, Forum,    Kraj Plzeňský

           

Štítky
Osobnosti: Ilona Jehličková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme