Jaroslav Lobkowicz je místopředsedou Výboru pro evropské záležitosti

10. 7. 2010

Ing. Jaroslav Lobkowicz, člen předsednictva TOP 09 Plzeňského kraje a nově zvolený poslanec za Plzeňský kraj, se ve čtvrtek 8. července 2010 stal místopředsedou sněmovního Výboru pro evropské záležitosti. Do vedení důležitého parlamentního orgánu Lobkowicze zvolili sami členové výboru.

Výbor pro evropské záležitosti vznikl roku 1998 pod názvem Výbor pro evropskou integraci. Náplň jeho činnosti na prvním místě představuje detailní projednávání navržených opatření evropské legislativy, které vláda předkládá Poslanecké sněmovně. Výbor dále kontroluje členy vlády před zasedáním Rady Evropské unie a spolurozhoduje o nominacích zástupců České republiky v institucích EU.

Jaroslava Lobkowicze k prestižní funkci mimo jiné předurčilo dlouholeté úspěšné působení na poli kulturní diplomacie. Od roku 1994 je totiž prezidentem Francouzské aliance v Plzni čili organizace věnující se propagaci francouzské kultury v západních Čechách a aktivně přispívající k dobrým vztahům mezi ČR a Francií.

Stěžejní důvod, proč byl Lobkowicz zvolen místopředsedou výboru, jenž zásadně ovlivňuje přínos Česka evropskému integračnímu procesu, nicméně vychází z jeho upřímné víry v myšlenku sjednocené Evropy. Tohoto přesvědčení Jaroslav Lobkowicz dosáhl životem, který vinou komunistické represe strávil po více jak dvě desetiletí ve Spolkové republice Německo. Zde se poprvé setkal s kladnými výsledky intenzivní spolupráce států, které ještě nedávno rozdělovala válka.

O tom, že se na klíčové pozici neztratí, svědčí také Lobkowiczovy jazykové znalosti. Hovoří německy, francouzsky a anglicky.

Vít Procházka, tiskové oddělení TOP 09 Plzeňského kraje

V Plzni dne 10. 7. 2010.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme