Jaromír Štětina v Plzni

6. 5. 2014

V úterý 6.května zavítal do Plzně bývalý válečný reportér a novinář z oblasti zemí bývalého SSSR, senátor a kandidát do Evropského parlamentu Jaromír Štětina.

Odpoledne přednášel na Západočeské univerzitě plnému sálu na téma „Ukrajina a Rusko: včera a dnes“. S přítomnými studenty se podělil o své bohaté zkušenosti válečného reportéra a také objasnil svůj názor na současnou politiku Ruska. „Specifikum ruské vysoké politiky je lež. Lež se v Rusku dokonce učí na univerzitách jako metoda diplomatické práce. Rusko lhalo v případě Čečenska a teď lže o tom, že Ukrajinu ovládli fašisti. Nebezpečí každé takové lži je v tom, jak lehko ji lze pokládat za pravdu, pokud jste slušně smýšlející člověk“, uvedl.

Po přednášce následoval o půl páté pietní vzpomínkový akt Díky, Ameriko. Společně s poslancem Jiřím Pospíšilem senátor Jaromír Štětina položil věnec k pomníku věnovanému americké armádě u památníku na Americké třídě a uctil tak její památku. „Moje matka byla Čecho-Američanka, nejen proto jsem si tedy tuto příležitost nemohl nechat ujít“, řekl.

Na večer se pak ještě přesunul společně s Jiřím Pospíšilem do plzeňské kavárny Café Salé, kde se v rámci akce „Politika se dělá u piva“ setkal s plzeňskými občany a diskutoval s nimi nejen o otázce současné situace na Ukrajině. Řeč přišla také na Evropskou unii a kandidaturu do Evropského parlamentu.



 

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme