Janek: Za srovnatelné výkony by všechny nemocnice měly dostat stejně

11. 4. 2011

Nepříznivá personální situace, nedostatek finančních prostředků v sušické nemocnici i probíhající reforma zdravotnictví, to vše bylo nosným tématem setkání členů a příznivců TOP 09 v pátek 1. dubna v salonku Sport hotelu Pekárna v Sušici.

Jako hlavní host se této akce zúčastnil poslanec PS PČR MUDr. Michal Janek, který na úvod vysvětlil aktuální kroky postupující zdravotní reformy. Pozvání dále přijali ředitel nemocnice MUDr. Jiří Šedivý, člen správní rady nemocnice MUDr. František Musil a radní Města Sušice za TOP 09, praktická lékařka, MUDr. Kateřina Nová.

Sušická nemocnice byla založena městem a má právní formu obecně prospěšné společnosti. Navíc se nachází v periferní oblasti s velkou spádovostí. Dá se říci, že na její existenci a dobrém fungování jsou bytostně závislí obyvatelé nejen města, ale celé řady malých šumavských obcí, pro něž je dojezdová vzdálenost do jiných nemocnic nepřijatelná. Město jako zřizovatel nemocnice, musí případná červená čísla v jejím rozpočtu sanovat z městského rozpočtu.

Na setkání zaznělo, že jedním z největších problémů pro malé nemocnice je úhradová vyhláška, která činní rozdíly v platbách za stejné výkony v periferních nemocnicích a fakultních. Za stejný zákrok tak dostane malá nemocnice méně peněz než například nemocnice v Motole.

"To považuji za velký nešvar. Za srovnatelné výkony by měly nemocnice dostat stejně. Velké nemocnice by neměly vydělávat na předražených výkonech, ale jich náročnější financování by mělo být zajištěno jinou cestou. Ministerstvo zdravotnictví s tímto v reformě zdravotnictví počítá," uvedl na setkání MUDr. Michal Janek.

Sušická nemocnice se však potýká i s dozvukem protestní akce lékařů, neboť jejich odchodem je stále vážně ohroženo interní oddělení.

"Cením si příkladné spolupráce města a nemocnice. Udržet nemocnici je velmi náročný a zodpovědný úkol. Přínosné je, že po komunálních volbách se stala novou členkou rady města MUDr. Kateřina Nová, která je jistě pro město v této oblasti velkou oporou. Věřím, že se jim společnými silami podaří nemocnici udržet nejen ekonomicky, ale i po personální stránce," doplnil.

Setkání zorganizovala Místní organizace TOP 09 Sušice. Kromě místních členů se za TOP 09 akce dále zúčastnili místopředsedové krajské organizace TOP 09 Mgr. Jan Fluxa a Bc. Martin Kříž. MUDr. Michal Janek jednal o situaci v nemocnici také na uzavřeném jednání se sušickým starostou Bc. Petrem Mottlem (ODS).

Galerie
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme