Ilona Jehličková: Vždycky existují dvě možnosti

7. 9. 2016

Devět otázek a devět odpovědí pro plzeňskou zastupitelku, zástupkyni ředitele ZŠ a pedagožku Ilonu Jehličkovou, která do Zastupitelstva Plzeňského kraje kandiduje za TOP 09 na druhém místě.

1)      Jak byste se charakterizovala jako politik?

Beru politiku jako službu lidem. Stejně tak se chovám i ve svém učitelském povolání. Umím naslouchat a hledat řešení.

 

2)      Jak byste se charakterizovala jako člověk?

Jsem společenský člověk, vnímavý k problémům ostatních. Jsem pracovitá, obětavá, důsledná a mám smysl pro humor, který mě neopustil ani v politice.

Životní krédo: „Vždycky existují dvě možnosti!“. (Jakobowski a plukovník, Franz Werfel)

Vzory: Osobnosti, které změnily běh našich dějin – T. G. Masaryk a V. Havel.

 

3)      Jaké jsou podle Vás nejsilnější stránky TOP 09 v porovnání ostatními politickými stranami? Proč by ji lidé měli volit?

Klademe důraz na odbornost a charakter lidí, kteří nás reprezentují. A pro ten charakter, odbornost, erudici, vnímavost k problémům a hledání dlouhodobých řešení by nás lidé měli volit.

 

4)      Politická strategie TOP 09 v kraji je postavena na 4 pilířích – zdravotnictví, školství, sociální politika a doprava. Jaké konkrétní kroky byste podnikla pro jejich rozvoj a revitalizaci? Ke každému tématu uveďte 3 konkrétní opatření.

Zdravotnictví - zabránit odchodu lékařů a zdravotních sester z kraje zlepšením jejich platových podmínek, odstranit neúměrnou byrokratickou zátěž v nemocnicích a zjednodušit systém postgraduálního vzdělávání lékařů a sester.

Doprava – dokončit západní okruh a investovat do silnic II. a III. třídy, které jsou v dezolátním stavu.

Sociální politika – podpořit rozvoj domácí péče, prioritně poskytovat hospicovou péči, zlepšit podmínky ve stávajících domovech pro seniory. Denní stacionáře pro zdravotně postižené a seniory neschopné dlouhodobě samostatného pobytu bez dozoru.

Školství – podpořit jazykovou výuku – kraj bude iniciátorem a garantem výměnných pobytů studentů, vytvořit stimulační program pro zaměstnavatele poskytující praxe a podpořit volnočasové aktivity všech žáků a studentů.

 

5)      Kdo nebo co Vás inspiruje ve Vašem pracovním a osobním životě

Rodina, přátelé a zejména manžel. Všichni jmenovaní pro mě představují jistotu a pomoc, tedy základ, o který se dá opřít zejména ve chvílích, kdy jsem měla pocit, že mě opouští smysl pro humor a sebeironii, jako například v době mého onemocnění. Oni jsou pro mě rámě, o které se můžu opřít.

 

6)      Kde vidíte nejsilnější a naopak nejslabší články Plzeňského kraje a jakým způsobem s nimi chcete v rámci politického programu pracovat?

Nejsilnější stránka – kultura a přírodní bohatství, nejslabší – dopravní infrastruktura a sociální oblast. Chci pracovat pro rozvoj sociální oblasti na úrovni kraje.

 

7)      Každé rozhodnutí formuje budoucnost, proto je důležité působit na mladou generaci lidí. Jaké poselství či motivaci máte pro tento okruh voličů?

Cesta k prosperitě vede přes vzdělání. Nezavírejte se do klece, jděte do světa za zkušenostmi, nebojte se konfrontace s vyspělou Evropou, inspirujte se novými zkušenostmi a vraťte se domů. Přijďte k volbám, rozhodujete o své budoucnosti.

 

8)      Jak vnímáte aktuální předvolební atmosféru? Čeho se nejvíc obáváte a naopak, co Vám dělá největší radost?

Zatím ji vnímám jako klidnou, nicméně myslím, že se později zvrtne v témata, která prioritně nejsou řešitelná z úrovně kraje, například uprchlická krize.

 

9)      Jaký konkrétní problém byste v Plzeňském kraji řešila prioritně?

Navýšení platových podmínek lékařů a sester.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme