Horažďovická TOP 09 nechce, aby územní plán umožňoval vyvlastňování soukromého majetku občanů

30. 9. 2010

Ve středu 29. září 2010 proběhlo veřejné projednání návrhu územního plánu města Horažďovice. Návrh mezi zdejšími občany vzbudil pohoršení, o které se zasloužil především záměr vybudovat podél severní hranice ­města promenádní cestu lemovanou alejí a oddělující navždy zastavitelné a nezastavitelné území.

Jádro problému tkví ve skutečnosti, že plochy určené ke stavbě promenády jsou převážně soukromým majetkem horažďovických občanů. Návrh územního plánu však počítá, že připadnou do obecního vlastnictví a pokud zastupitelstvo města promenádu odsouhlasí za veřejně prospěšnou stavbu, mohou být tyto pozemky vyvlastněny.

Vít Procházka, místopředseda horažďovické TOP 09 a kandidát do městského zastupitelstva, na protest proti uvedenému záměru sepsal námitku, pod níž připojily své podpisy stovky obyvatel Horažďovic i přidružených obcí, kteří zásadně nesouhlasí s jakoukoli násilnou formou změny vlastnických vztahů.

V pozici zplnomocněného zástupce veřejnosti pak Vít Procházka vystoupil na středečním projednání návrhu územního plánu, k němuž řekl: "V souladu s českou ústavou považuji právo občana vlastnit legálně nabytý majetek za jeden z nezbytných předpokladů fungujícího právního státu. Mrzí mne tudíž, že se někteří představitelé města snaží ústavní princip nedotknutelnosti soukromého majetku obejít poukazem na znění vybraných částí stavebního zákona. Odejmutí vlastnických práv je přeci možné pouze ve zvláštních případech zvýšeného veřejného zájmu, který mne i stovkám dalších signatářů námitky u navržené promenádní cesty chybí."

Za Procházkou stojí ostatní členové a kandidáti Místní organizace TOP 09 v Horažďovicích. "Vím, že nový územní plán naše město potřebuje. Právě proto je ale nutné, aby od samého začátku měl veřejnou podporu a nezakládal majetkové spory," uvedla již dříve v Procházkův prospěch lídryně kandidátky TOP 09 v horažďovických komunálních volbách Marcela Benešová.

Veřejné projednání navštívil i kandidát TOP 09 do senátu za volební obvod číslo 7 Ing. Pavel Čížek. Ten po skončení zhodnotil jak záměr vytvořit kolem Horažďovic promenádní cestu, tak tzv. územní systémy ekologické stability (ÚSES), které si v územních plánech měst a obcí vynucuje Plzeňský kraj. "Územní plán je základním zákonem obce. Je tím nejsilnějším nástrojem pro rozvoj celého území. Samozřejmě nemohu a ani v nejmenším bych nechtěl mluvit občanům Horažďovic i jiných měst do jejich názorů na rozvoj celého regionu. Ale ze zkušenosti vím, že dnešní krajina – té se týkalo nejvíce připomínek k návrhu územního plánu Horažďovic – potřebuje pomoci. Projektant by nicméně měl k projektování krajiny přistupovat s velkou pokorou. Měl by dokonale znát historický stav. Kudy tekly potoky, kudy dešťová voda, kde jsou prameniště, jak vedly cesty. A pak zvažovat, kterou cestu obnovit a jestli tato obnova bude mít i protierozní či protipovodňovou funkci. Podle mého dojmu zde byl projektant při navržení a zejména umístění promenádní cesty napříč soukromými pozemky poněkud odvážný. Krajina nové prvky potřebuje, ale územní plány by měly tuto obnovu motivovat, ne vynucovat. Velmi nešťastné je také to, že Plzeňský kraj nutí obce k tomu, aby kompletní regionální a nadregionální ÚSES daly do územních plánů s podmínkou věcných břemen předkupního práva či s potenciální možností vyvlastnění pozemků. O detailech návrhu ÚSES by jistě bylo vhodné ještě diskutovat s orgány Plzeňského kraje," poznamenal na adresu předloženého návrhu územního plánu Horažďovic Ing. Pavel Čížek.

V Horažďovicích dne 29.9.2010

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme