Hlaváč: V horách se vám svoboda ukáže v celé své kráse

Dokud máme svobodu, není tak zle

30. 9. 2021

Proč lidi vlastně lezou na hory? Protože tam jsou! Tak kdysi odpověděl horolezec George Mallory na otázku, proč se pokouší vylézt na Mount Everest. Vystihl to dokonale. Já sám žádný velký horolezec rozhodně nejsem, ale hory se mi dostaly pod kůži hned po první výpravě, kdy jsme s kamarády podnikli přechod pohoří Rodna v Rumunsku. Týden mimo civilizaci, kdy vám společnost dělají jen stáda ovcí, ale hlavně nekonečné výhledy, svěže zelené kopce, rychle pádící horské bystřiny, průzračně čistá jezera nebo kamenitá skaliska, to je ten nejlepší lék na spoustu nemocí (nebojte, nejsem odpírač očkování, takže do toho nepočítám koronavirus ani puchýře na nohách).

Od té doby hory zahrnuji do většiny plánů na dovolenou. Skoro v každé evropské zemi najdete zajímavou horu a ještě se mi nestalo, že bych nějakého výstupu litoval. Ať už to byl slovinský Triglav, rakouský Grosser Priel, nebo skotský Ben Nevis.

Co přesně pro mě cestování a s tím spojené výstupy znamenají, jsem si nejvíce uvědomil během pandemie koronaviru. Její začátek a vyhlášení celostátní karantény mě zastihlo na Šumavě. Když jsem se díval na jen několik kilometrů vzdálené kopce, od kterých mě dělila uzavřená státní hranice, byl to dost nepříjemný pocit. Neumím si ani představit, jaké pocity museli zažívat lidé v minulém režimu, pro které nebyly ty pár kilometrů vzdálené kopce nedostupné jen na chvíli, ale trvale. Jsem vděčný, že v mém případě to byla jen dočasná záležitost a že už letošní léto jsem se mohl znovu vydat za hranice a vystoupat na nejvyšší horu Rumunska.

Hory jsou pro mě symbolem svobody, protože se v nich rázem stanete součástí obrovských masivů, nedozírných propastí, strmých srázů i ostrých zasněžených vrcholků a trable necháte v údolí. Na horách je ale důležitá i osobní odpovědnost. Každý musí dobře odhadnout své síly, i na nízkou horu se dobře připravit a mít respekt z hor při špatném počasí. Každý zodpovídá za sebe a sebemenší chyba se může vymstít. To jsou i dvě hodnoty, které pokládám za důležité v politice: stát by nám neměl zbytečně diktovat, co máme dělat, ale zároveň by měl každý přijmout svůj kus odpovědnosti za zemi, ve které žije. A svoboda? Bez té by život stál za houby. Dokud ji máme, není tak zle. A jestli si ji neuvědomujete, jděte do hor, tam se vám ukáže v celé své kráse.



Miroslav Hlaváč, kandidát TOP 09 na kandidátce SPOLU v Plzeňském kraji

časopis TOPlife: www.top09.cz/TOPlife4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme