Hlaváč: Chceme Plzenec rozšiřovat do nekonečna?

5. 12. 2016

Vážení občané,

jak někteří víte, 14. listopadu se konalo zasedání zastupitelstva města, v tomto příspěvku nebudu rozebírat průběh zasedání, ale budu se věnovat pouze jedné důležité otázce, která byla na programu jednání. Jedná se o nový územní plán, konkrétně o to, že jsou v novém územním plánu vymezené poměrně rozsáhlé plochy na výstavbu nových bytových jednotek. Největší emoce na zastupitelstvu budila diskuze ohledně území nad traťovou stanicí ČD, ale už v samotné diskuzi k tomuto bodu se ukázalo, že výstavba nových domů může být problematická i v jiných částech města, například v okolí Bezručovy ulice, kde se výstavba plánovala dříve nebo v některých lokalitách v Sedlci. Po této diskuzi se zastupitelé usnesli, že se zastavitelné území nad traťovou stanicí výrazně zmenší, za což jsem velmi rád a oceňuji, že se zastupitelé postavili k připomínkám občanů čelem.

Přesto si myslím, že by tím diskuze neměla skončit a rád bych ji rozvinul do obecnější roviny. Zkusme uvažovat, zda je pro naše město přínosné, aby se stále více a více rozšiřovalo. Je vhodné, aby zde každý rok vyrůstaly nové domy a okolní pole se postupně proměňovala ve stavební parcely? Nad touto otázkou by se měli zamýšlet nejen zastupitelé, ale i my – občané. Zatím mne napadají spíše argumenty proti rozšiřování, jako je nárůst dopravy, riziko vzniku tzv. „satelitní“ zástavby, větší nároky na občanskou vybavenost apod., ale rád bych si ve veřejné diskuzi na toto téma poslechl názory občanů a zastupitelů, i kdyby byly protichůdné. Chtěl bych tedy apelovat nejen na zastupitele, ale i na Vás – občany, abyste nad tímto problémem přemýšleli, jen tak dokážeme naše město rozvíjet správným směrem. Kdyby se kdokoli z Vás chtěl podělit o svůj názor, budu rád, když mi napíšete nebo zavoláte na miroslav.hlavac@top09.cz, 737 209 766.

Vážení občané, přeji Vám všem klidné prožití adventu i Vánočních svátků a snad jsem Vám poskytl i malý námět k rozjímání.

Miroslav Hlaváč, předseda místní organizace TOP 09 Starý Plzenec

zdroj: Radyňské listy, 12/2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Hlaváč
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme