Fluxa: Školce se sníží náklady

15. 4. 2021

Marek MIKULÁŠEK, moderátor
Druhý městský obvod začal využívat inteligentní řízení energií v budově mateřské školky. Tato technologie ovládá klimatický komfort uvnitř budovy, včetně vytápění. Jaké další výhody technologie má a co přinese dětem ve 21. mateřské školce, zjišťovala Klárka Tipanová.
Klára TIPANOVÁ, redaktorka
Hlídání vlhkosti, spotřeby tepla i koncentrace CO2, to nabízí pilotní projekt, který vloni na podzim spustil druhý městský obvod, a to v budově 21. mateřské školy.
Jan FLUXA, místostarosta MO Plzeň 2 - Slovany
My kontinuálně v podstatě se zabýváme tím, jak snižovat provozní náklady v našich mateřských školkách, je to moderní, nové, řekněme, jak se dnes říká smart řešení, vlastně hlídání spotřeby tepla a hlídání vlhkosti v jednotlivých třídách v té mateřské školce.
Petr HASMAN, zástupce dodavatele
Jedná se o technologii, která využívá bezdrátových přenosových vrstev /nesrozumitelné/, internetu věcí a bezesporu výhoda, jedna z výhod je ta, že se jedná o bezdrátovou baterii, napájenou technologii, takže je velmi cenově dostupná a rychlá instalace.
Klára TIPANOVÁ, redaktorka
Dvojka si od této moderní technologie slibuje také úspory v provozních nákladech.
Jan FLUXA, místostarosta MO Plzeň 2 - Slovany
Během toho normálního provozu, řekněme, v listopadu, v prosinci, v lednu, v únoru, tak jsme ušetřili zhruba 15 % těch nákladů, což v tom celkovém úhrnu je asi 22-25 000 Kč.

Klára TIPANOVÁ, redaktorka
Ušetřené peníze ve školce ale zůstanou, pořídí se za ně třeba nové vybavení či hračky pro děti.
Petr HASMAN, zástupce dodavatele
Jsme schopni pokrývat a bezdrátovým způsobem sledovat energie, které protékají tou budovou, elektřinu, teplo, vodu a třeba plyn. A samozřejmě na anomální stavy, které jsou buď vysoké nebo nízké, jsme schopni nějak reagovat a ovlivňovat tyto energie a úsporu.
Klára TIPANOVÁ, redaktorka
Výhodou systému je, že ho lze ovládat dálkově. Aktuální teplotu i vlhkost ve třídách může třeba vedení školky pohodlně regulovat z počítače či telefonu.
Petr HASMAN, zástupce dodavatele
Tady je ta vizualizační platforma, kde já jsem schopný se podívat na veškeré měřené teploty, které v každé místnosti dané školky měříme, jsem schopnej vidět, jestli tam ta teplota je v pořádku, anebo překračuje nějaký standardní limity.
Klára TIPANOVÁ, redaktorka
Kromě teploty zde najdeme třeba informace o vlhkosti ve třídách. Z Plzně Klára Tipanová, televize Zak.

02.04.2021      ZAK TV ~ Zpráva  2 ~ Pořad: Zprávy 20:00 

Štítky
Osobnosti: Jan Fluxa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme