Fluxa: Jiráskovo náměstí se změní k nepoznání

23. 5. 2018

Jiráskovo náměstí v Plzni na Slovanech se v příštích letech změní k nepoznání

Projekt na obnovu náměstí, která bude stát až 160 milionů korun, už je na světě. Finančně se bude podílet druhý městský obvod, město Plzeň a také Nadace Proměny Karla Komárka. Autoři projektu z atelieru re:architekti počítají s tím, že z náměstí vznikne prostor ideální pro trávení volného času. A bude také mnohem bezpečnější, díky zkrocení dopravy.

 

Včera večer se uskutečnilo další veřejné projednání s obyvateli. Nejvíce dotazů od místních, bylo na téma parkování. Tvůrci projektu počítají se 160 parkovacími místy a obyvatelům to přijde málo.

 

„V současnosti lidé počítají, že zde může zaparkovat zhruba 200 aut. Když bychom ale měli dodržovat všechny dopravní předpisy, bylo by tu reálných parkovacích míst jen asi 150. A kdybychom měli splňovat všechny normy, které na parkovací místa jsou, bylo by zde dokonce méně jak 140 míst,“ vysvětlil architekt Ondřej Synek s tím, že až se na Slovany rozšíří placené parkovací zóny a vzniknou rezidenční stání, aut na Jiráskově náměstí výrazně ubyde.

Myslí si to i místostarosta Slovan Jan Fluxa: „První koncepční krok je uskutečněn, a teď je potřeba schválit parkovací vyhlášku města, která zpoplatnění a rezidenční stání zavede. Než se to ale stane, chtěli bychom podrobněji rozpracovat generel tak, abychom přesně věděli, v jaké ulici bude rezidenční stání a kde bude jen zpoplatněné, a bylo vše jasné. To nás ještě čeká.“

Lidé bojovali za zachování starých stromů

 

Řada dalších připomínek ze strany obyvatel se týkala obnovy zeleně. Lidem se hlavně nelíbilo kácení některých stromů.

 

„My stromy na jednu stranu kácíme, ale na druhou stranu je zase vysazujeme. Bez toho, abychom do struktury stromů zasáhli, nemůžeme nic změnit. Předpokládám, že když lidé vidí, že neděláme plošné kácení, kde by potom zbyla holá pustina, ale snažíme se to nahradit, porozumí tomu,“ reagoval Ondřej Synek.

 

Autoři projektu z atelieru re:architekti počítají s tím, že z náměstí vznikne prostor ideální pro trávení volného času a také mnohem bezpečnější, díky omezení dopravy.

 

Projekt počítá se zpřístupněním klášterní zahrady u Kláštera dominikánů. S přeměnou náměstí by se mělo začít zhruba do tří let.

 

Kateřina Jiřincová

18.5.2018    ČRo - vary.cz    str. 00    Architektura

URL| http://plzen.rozhlas.cz/jiraskovo-namesti-v-plzni-na-slovanech-se-v-pristich-letech-zmeni-k-nepoznani-7209482

Štítky
Osobnosti: Jan Fluxa
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme