Eurokandidáti TOP 09 v Plzni: Podporujeme evropské mobility

23. 4. 2014

Luděk Niedermayer a Jiří Pospíšil ve středu zavítali do Plzně. Čelní představitelé eurokandidátky TOP 09 a Starostů se setkali například s podnikateli z Plzeňského kraje, den ale zahájili debatou se studenty.

Podporuji možnost studentů vycestovat v rámci studia do zahraničí, aby získali zkušenosti, rozhled a zlepšili se v jazycích. Studium v zahraničí člověka obohatí, ale také zlepší uplatnitelnost na trhu práce. I proto bych podpořil rozšíření Erasmu na středoškolské studenty a studenty vyšších odborných škol,“ řekl Jiří Pospíšil, který do Evropského parlamentu kandiduje z druhého místa kandidátky.

V Evropě se bude chtít zasazovat mimo jiné o to, aby na podobné vzdělávací projekty byl dostatek finančních prostředků. V období 2014 až 2020 je na Erasmus+ vyčleněno z evropských peněz celkem 14,7 miliardy eur, z toho 4,9 miliardy pro mobilitu vysokoškolských studentů.

Tyto výdaje z rozpočtu EU považuji za smysluplné, navýšení prostředků na podobné projekty vítám,“ doplnil Pospíšil a připomněl také, že příspěvky pro jednotlivé studenty ale bývají často poměrně nízké a nestačí na pokrytí nákladů na studium v zahraničí.

Na Jiřího Pospíšila navázal také lídr kandidátky TOP 09 a Starostů Luděk Niedermayer, který připomněl, že evropské mobility se nemusí zdaleka týkat jen studentů. „Evropská lidová strana prosadila lepší uznávání odborných kvalifikací v celé Evropě. Pro řadu odborníků představovala potřeba uznání odborné kvalifikace na evropské úrovni často skutečnou překážku jejich mobility. Díky novým pravidlům o uznávání odborných kvalifikací mezi členskými státy EU přijatým v říjnu 2013 se budou moci občané snadněji stěhovat za prací do jiné země,“ upozornil Niedermayer s tím, že hlavní novinkou je zavedení profesního průkazu.

Migrující pracovníci mohou nyní využívat výhod tohoto elektronického osvědčení, které jim umožní těžit z jednoduššího postupu při uznávání kvalifikací,“ uvedl lídr kandidátky. Za podnikateli z Plzeňského kraje ale nepřijel jen s tímto tématem. Debatovat chce i o odstraňování dalších překážek podnikání v jednotlivých zemích EU.

Dobré podmínky pro podnikání jsou podstatně důležitější než například dotace. Zvlášť ve chvíli, kdy evropské ekonomiky směřují k oživení. Podnikání komplikují složitá a měnící se pravidla, a také vysoké zdanění práce EU. Evropské lidové straně, ke které se hlásíme, se také podařilo prosadit snížení byrokratické zátěže do roku 2015 o čtvrtinu,“ říká Niedermayer. To je pro malé a střední podniky klíčová věc. Právě malé a střední podniky jsou páteří evropské ekonomiky. Představují totiž 99 procent společností v EU, poskytují dvě třetiny pracovních míst v soukromém sektoru (cca 130 miliónů lidí) a více než polovinou přispívají k celkové přidané hodnotě vytvářené podniky v EU. Devět z deseti malých a středních podniků jsou mikropodniky s méně než 10 zaměstnanci.

Plzeň 23. dubna 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme