Domanický: Semlerův dům čekají změny

13. 8. 2019

Cenný Loosův interiér, centrum regionální architektury, kavárna místo bývalého obchodu, ale i pronajímatelné byty. Tak by měl za dva roky vypadat Semlerův dům v Plzni na Klatovské třídě.

Jedinečný Semlerův dům na Klatovské třídě v Plzni právě zažívá dlouhou etapu intenzivních oprav pod dohledem Západočeská galerie v Plzni. V luxusním bytě v části domu, který upravil v meziválečném období architekt Adolf Loos, žila rodina Oskara Semlera. Dům patřil městu Plzeň, převodem ho získal Plzeňský kraj, který zřizuje právě Západočeskou galerii. A ta dům spravuje. „Před deseti lety vznikla sbírka architektury a v Semlerově domě bude k dispozici v badatelně,“ vysvětluje kurátor sbírky Petr Domanický.

Domanický v současné době žije především rekonstrukcí Semlerova domu. „Ten bytový interiér je unikátní v celé kolekci plzeňských Loosových interiérů proto, že nezahrnuje pouze jedno podlaží. Jedná se o mnohoúrovňový byt s tím slavným Loosovým „raumplanem“, který připomíná pražskou Müllerovu vilu,“ vysvětluje Petr Domanický.

Kromě úprav části domu pro nové účely čeká Loosův interiér náročná fáze restaurování. Ta by měla být vzhledem k evropské dotaci hotová do dvou let. Pak bude interiér přístupný návštěvníkům. „Kromě prohlídkové části bude v objektu návštěvnické centrum, menší výstavní prostor a prostor pro výuku dětí nebo studentů středních a vysokých škol. Západočeská galerie potřebuje také badatelnu pro odborníky i laické zájemce, zázemí pro sbírku architektury a budou tam také inspekční byty – když přijede instalovat výstavu někdo z velké dálky, nebude muset do hotelu,“ vysvětluje praktičnost řešení Domanický.

V další části domu bude mít své jednací prostory krajský úřad, přízemí zabere kavárna, v místě někdejšího obchodu. A Semlerův dům nabídne – pro někoho možná překvapivě – také pronajímatelné byty. „Naším cílem je, aby dům zůstal alespoň zčásti určený svému původnímu účelu a nebyla to taková ta mrtvá muzejní budova, kde se v šest večer zhasne a dům zůstane jakoby opuštěný,“ uzavírá Petr Domanický.

Petra Kosová

Štítky
Osobnosti: Petr Domanický
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme