ČSSD a KSČM snížením dotací vzkazují: "Nemáme o venkov zájem"

7. 2. 2013

Letos kraj mezi obce v kraji rozdělí téměř o dvě třetiny nižší částku. Navíc kraj změnil i podmínky. Nově mohou žádat jen malé obce do 1500 obyvatel. V minulých letech posílalo hejtmanství obcím v Programu obnovy a stabilizace venkova přibližně 60 milionů korun. Letos je tato částka jen 25 milionů korun. 

"Nerad používám expresivní výrazy, ale pro to, co kraj udělal s dotacemi pro venkov, se dá skutečně použít jen vyjádření, že kraj dotace zkrouhl.

V kraji, kde je tak veliký rozdíl v životní úrovni mezi městem Plzní a stovkami malých obcí je regionální rozvoj, pomoc venkovu základním úkolem kraje. Pro nejmenší obce je krajská dotace téměř jedinou možností jak provést nějakou nutnou investici. 
Koalice ČSSD a KSČM před volbami mnohokrát deklarovala pomoc okrajovým částem kraje. Je třeba si uvědomit, že to byla vědomá lež. Snížení dotací malým obcím o dvě třetiny, na nejnižší úroveň od vzniku krajů, je jasnou zprávou: nemáme o venkov zájem.
Odůvodnění, že obce dostanou přidáno na rozpočtovém určení daní, a proto jim kraj zkrouhnul dotace zní od kraje, jehož rada se vyslovila proti tomuto zákonu, zvlášť smutně.

Změna podmínek pro přidělení dotací z kraje jen pro ty nejmenší obce by byla akceptovatelná v případě, kdyby byla provázena navýšením dotace pro obce alespoň o 15 mil., jak navrhovala v krajském rozpočtu TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj.
Takto jde jen o velmi špatnou zprávu pro tisíce obyvatel Plzeňského kraje."

Pavel Čížek, zastupitel Plzeňského kraje za TOP 09 a Starosty pro Plzeňský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme