Co by neměla zakrýt nominace Jiřího Pospíšila

18. 7. 2012

Krok plzeňské regionální ODS, kterým jmenovala do čela své kandidátky pro podzimní krajské volby Jiřího Pospíšila, je stejně tak diskutovaný jako logický a politicky prozíravý. Jako politolog to umím ocenit a uznávám výhody tohoto kroku pro ODS v kraji.

Jiří Pospíšil je v posledních dnech společensky glorifikován a podporován, a to zejména díky způsobu ala "slon v porcelánu", jakým jej premiér Nečas odvolal, resp. i díky tomu, koho mohl ještě vyjmenovat a co už nestačil. Sám jsem se ho v této kauze v posledních dnech veřejně zastal a vyjádřil mu podporu.

V příštích týdnech obličej a postava Jiřího Pospíšila jistě ozdobí leckterá nároží, ulice a náměstí. Tento postup ODS v Plzeňském kraji by však neměl zakrýt fakt, že uplynulé čtyři roky v opozici v krajském zastupitelstvu neudělala prakticky nic. Neplnila vůbec roli opozice, nebyla oním pověstným demokratickým hlídačem, nebyla schopna vyjadřovat se k regionálním tématům a dokonce přijala placené funkce předsedů výborů jako symbol uchlácholení ze strany sociální demokracie. Položme si otázku, kde byl v té chvíli krajský předseda Jiří Pospíšil. Odpověď je lakonická – v Praze! Tam je Jiří Pospíšil rád, tam jej hřeje pozornost kamer a médií.

Nemůžu se zbavit dojmu, že Plzeňský kraj je Jiřímu Pospíšilovi milý právě a jen tehdy, kdy volné a mediálně zajímavé židle v Praze dojdou. Pak se s velkými vizemi vrací do svého domovského kraje, aby jej, jakmile se zase nějaká uvolní, vprostřed rozdělané a nedokončené práce zase opustil. Nelze nevzpomenout na jeho dočasné působení v čele plzeňských práv. Jejich současná situace jaksi nezapadá do mediálního obrazu Jiřího Pospíšila, byť i on je na dlouhém seznamu jejích viníků. Právě proto hrají budoucí krajské vize Jiřího Pospíšila poněkud falešnou notu.

Vždyť ODS prakticky mlčky trpěla fakt, že sociální demokraté vládnou za plné a prakticky nekritické podpory KSČM. Nebudu asi sám, kdo za celé čtyři roky neslyšel zhola nic z řad ODS na adresu politiky v kraji, ať už v podobě pochvaly či kritiky. ODS pod vedením krajského předsedy Jiřího Pospíšila jen útrpně čekala na další volby a pro občany kraje nevykonala prakticky nic. Zvláštní je, že zároveň ignorovala nekoncepční utrácení peněz, které sama v minulých obdobích našetřila. Je smutné z pravicových pozic sledovat takové nezodpovědné chování.  

Bez povšimnutí stojí i fakt, že jeden potenciální lídr z řad ODS za druhým odmítal možnou nominaci na hejtmana, protože se obával volební porážky ze strany ČSSD. I to byl obraz regionální ODS posledních let.
ODS v Plzeňském kraji se chopila mimořádné příležitosti překrýt vlastní neschopnost a personální nouzi, Jiří Pospíšil se zase chopil možnosti využít svého dočasného politického útočiště. Jeho billboardový úsměv by nás neminul tak jako tak.

Tento obratný manévr však nesmí, a doufám, že ani nemůže, oklamat občany tohoto kraje, kteří vidí, jakým způsobem je v Plzni a v celém kraji vedena politika ODS.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme