Čížek: Pohřbené jistoty základního vzdělání

31. 1. 2012

Novou koncepci financování regionálního školství považujeme za nepromyšlenou. V důsledku totiž může vést až k vylidňování venkovských oblastí, a to si Plzeňský kraj nemůže dovolit,“ říká lídr do krajských voleb za TOP 09 a hnutí STAN Pavel Čížek.

Změna financování regionálního školství je útokem zejména na základní školy s prvním i druhým stupněm výuky, které jsou mnohdy zásadní pro chod menších obcí. Díky jednokriteriálnímu hledisku prosazovanému nyní ministerstvem školství, tedy počtem žáků ve třídě, bude totiž ohrožena až třetina úplných základních škol v Plzeňském kraji.

„Kdyby byl návrh prosazen, kladl by téměř nesplnitelné nároky na žáky, jejich rodiny i na obce,“ vysvětluje Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí, a dodává: „Ministr Josef Dobeš už nyní téměř pohřbil základní vzdělání v oblastech, jako jsou Manětínsko, Žihelsko, velká část Tachovska, podhůří Českého lesa, Šumava kolem Kašperských Hor a další. Návrh totiž přináší velké požadavky na obecní rozpočty, jelikož zhruba 15 obcí by muselo povinně doplácet více než 1 milion korun, kdyby chtěly školy zachovat. Pokud budou školy zrušeny, zvýší se zase rodinám náklady na dopravu a obcím náklady na zřizování spojů, které by dojíždění umožnily a které nyní chybějí.

Rozporů v rámci navrhované reformy financování školství je ještě mnohem více. Ministr Dobeš např. tvrdí, že ušetří státní prostředky, ale podle prvních propočtů by do kraje mělo přitéct více peněz od státu než v současné době. Zároveň reforma vytváří mnohem větší nároky na zřizovatele škol. „To platí zejména pro Plzeňský kraj, který by měl nově přispívat až 55 miliony korun ročně. Paradoxem je, že státní příspěvek nejvíce klesne pro výuční obory s maturitou, po kterých byla v poslední době velká poptávka na trhu práce,“ doplňuje Michal Vozobule, člen expertní komise TOP 09 pro vzdělávání a kulturu.

Pokud by měla tato reforma projít, pak je nevyhnutelné, aby co nejdříve prošla významná změna RUD, protože jinak toto opatření zasáhne zejména strukturálně postižené části Plzeňského kraje a může zlikvidovat venkovské oblasti,“ shrnuje Pavel Čížek.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme