Audit: vraťte 300 milionů! Kraj má potíž kvůli stavbě špitálu

9. 4. 2014

Úředníci Ministerstva financí nalezli nedostatky ve výběrovém řízení na výstavbu nové nemocnice v Klatovech. Lidé z tehdejšího vedení kraje, které o stavbě rozhodlo, jakákoliv pochybení odmítají.

PLZEŇ Plzeňskému kraji hrozí, že bude muset vracet evropskému fondu 300 milionů korun za výstavbu monobloku Klatovské nemocnice. Auditoři Ministerstva financí totiž tvrdí, že kraj v roce 2008 pochybil, když jako zhotovitele stavby vybral Metrostav. Kraj nyní nemá z čeho peníze vrátit a proti auditu se ohradil.

Podle ministerských auditorů neobsahovala nabídka Metrostavu, který vyhrál výběrové řízení na stavbu nemocnice, povinnou rezervu u některých položek. To mohlo cenovou nabídku zvýhodnit oproti konkurenci. Podle názoru ministerstva neměla firma vyhrát.

Kraji hrozí, že bude muset vracet část evropské dotace, zhruba 300 milionů korun. Proto podal na ministerstvo rozklad a zatím čeká na odpověď. „Necháváme si mezitím zpracovat dva nezávislé právní posudky,“ informoval náměstek hejtmana pro oblasti regionálního rozvoje, fondy EU a informatiku Ivo Grüner (ČSSD). Připomněl, že vítěznou firmu vybíralo předchozí vedení kraje tvořené ODS tři dny před koncem volebního období v roce 2008. Výstavba monobloku stála přibližně 1,4 miliardy korun.

Předpokládám, že na červnové zastupitelstvo budeme moci předložit návrh řešení tohoto problému,“ myslí si Ivo Grüner. „Pokud to z právních analýz vyplyne, podáme trestní oznámení. Pokud zjistíme, že pochybil nějaký subjekt, podáme žalobu o náhradu škody,“ říká Grüner.

V napadeném tendru zvítězila firma Metrostav, která poté také monoblok postavila. Podle slov tehdejšího předsedy hodnotící komise Vladislava Vilímce z ODS ale proběhla soutěž zcela standardně. „Hodnotící komise rozhodla o vítězi na základě odborného hodnocení a doporučení. To prováděla firma Ingem, která zároveň toto výběrové řízení připravila,“ vzpomíná tehdejší ekonomický náměstek hejtmana Vladislav Vilímec. Přímo k auditu ministerstva se vyjadřovat nechtěl s tím, že neměl možnost si zprávu detailně prostudovat. „Vím, že současné vedení kraje provádělo samo ve vztahu ke stavbě nemocnice již dříve poměrně rozsáhlé interní audity. I proto, že žádost o dotaci z evropských fondů získal kraj až v roce 2009. Pokud si vzpomínám, zakázku prověřoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a neshledal žádný problém,“ dodává Vilímec.

Na opakované prověření soutěže upozorňuje i majitel firmy Ingem Jan Michálek.

Měli jsme s Plzeňským krajem smlouvu na organizaci výběrových řízení na výstavbu a vybavení Klatovské nemocnice. Naše smlouva neobsahovala kontrolu rozpočtu stavby a zejména kontrolu násobků jednotlivých položek, tedy to co zpochybňuje audit Ministerstva financí, který má výhrady k chybnému násobku jedné položky z rozpočtu stavby. Z mnohaletých zkušeností vím, že ani komise pro výběr zhotovitele není schopna u stavby za cca 800 milionů přenásobovat každou položku, kontrolovat správné zařazení jednotlivých dodávek do správné kategorie DPH a podobně. Proto kraj jako zadavatel pro zvýšení své jistoty dokonce nechal následně zkontrolovat průběh nabídky odborem interního auditu a nezávislou právní kanceláří. Cenovou nabídku navíc kontrolovala odborná firma. Teprve poté zastupitelstvo schválilo uzavření smlouvy s dodavatelem. Zakázka následně prošla kontrolou ROP, ÚOHS a auditem společnosti Deloitte,“ dodává Michálek.

ÚOHS se podle zjištění redakce zakázkou na výstavbu Klatovské nemocnice zabýval dvakrát. V obou případech bylo správní řízení zastaveno, protože navrhovatelé vzali své návrhy zpět.

Že vše proběhlo tak, jak mělo, věří i další člen hodnotící komise, která podle auditu při rozhodování pochybila, tehdejší radní pro oblast zdravotnictví Pavel Karpíšek (ODS). „Jsem přesvědčen, že komise pracovala v souladu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek a schválenými zadávacími podmínkami,“ tvrdí.

Bývalý radní netají přátelské vztahy s Janem Michálkem

Karpíšek má blízké vztahy s majitelem firmy Ingem Janem Michálkem. A právě tato firma se objevila u vzniku nové budovy Klatovské nemocnice hned několikrát. Nejen že organizovala soutěž na zhotovitele, ale ve sdružení s další Michálkovou firmou PPAA získala i zakázku za 21 milionů na projektovou dokumentaci k této stavbě. Pavel Karpíšek své přátelství s majitelem firmy nepopírá. „Abych předešel jakýmkoliv spekulacím, považuji za důležité a objektivní uvést, že se s majitelem společnosti Ingem osobně dobře znám a nikdy jsem se s tím netajil,“ konstatuje. „Věděl jsem, že pokud doporučuji Ingem k realizaci výběrových řízení, musí to být jen a jen na základě kvality práce, kterou společnost odváděla. Můj názor byl opravdu jen doporučující. Zda konkrétně i pro Klatovskou nemocnici si již nepamatuji, ale možné to je,“ dodává starosta Vejprnic, který se příští pondělí bude ucházet o pozici předsedy regionálního sdružení ODS. Podle některých odborníků ale projekt na výstavbu monobloku vykazoval značné nedostatky. „Převzali jsme vedení kraje v roce 2008 několik dní poté, co naši předchůdci rozhodli, kdo bude nemocnici stavět. Zjistili jsme, že v projektu jsou zásadní chyby - jednou z hlavních bylo to, že se měl křížit infekční provoz s neinfekčním. A lékaři tam například neměli vůbec mít své pokoje,“ uvádí lékařka a senátorka Milada Emmerová, která se v roce 2008 stala hejtmankou Plzeňského kraje. Nedostatky v původním projektu připustil i současný radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). „Chybělo zázemí pro jednotlivá oddělení, prostory pro léky a pomůcky. Zcela vyhovující nebyly ani pokoje pro pacienty, podotýká.

Ingem pracuje i pro nové vedení Plzeňského kraje

Společnosti Ingem nicméně svěřuje další zakázky i nové vedení kraje. „Firma organizovala například i výběrové řízení na přístrojové vybavení nemocnice v září roku 2010, tedy po odchodu hejtmanky Emmerové do Poslanecké sněmovny. Také to vyhrál Metrostav, přestože jde o stavební firmu. Jejím subdodavatelem se stala společnost Hospimed, která byla později obviněna v kauze středočeského hejtmana Ratha,“ upozornil Marek Ženíšek z opoziční TOP 09.Smlouvu s Ingemem uzavřelo minulé vedení kraje, my jsme tyto vztahy jen převzali. A vypovídat smlouvy je svízelné,“ uvedl radní Šimánek.

O kontrakt na projektovou dokumentaci pro Klatovskou nemocnici měly přitom zájem i další firmy se zkušenostmi s návrhy zdravotnických zařízení. Například na dokumentaci pro územní řízení spolupracoval jihlavský architekt Jaromír Homolka, který připravoval původní návrh na rekonstrukci pro tehdejší vedení nemocnice. „Řekli mi, že mohu v přípravách pokračovat, ale pouze společně s firmou PPAA. Proto jsem zpracoval dokumentaci k územnímu řízení společně s ní. U soutěže na projekt pak už byly takové podmínky, že samotný architekt uspět nemohl,“ popisuje Homolka. „Nejvíc mě ale mrzelo, že ti, co projekt převzali, jej v podstatě zničili ve prospěch zisku,“ lituje architekt. „Mám zakázky po celé republice i v zahraničí, ale větší mafii a chobotnici než v Plzeňském kraji jsem snad nikde nezažil,“ dodává.

Majitel firem Ingem a PPAA Jan Michálek to vidí jinak. „PPAA byl Plzeňským krajem v roce 2007 vyzván jako jedna ze tří společností ke zpracování studie dostavby Klatovské nemocnice. Investor si vybral řešení architekta Homolky z ateliéru Penta. Protože architekt Homolka řešil v té době řadu jiných zakázek, domluvili jsme se na spolupráci na projektu pro územní řízení a předložili společnou nabídku,“ říká.

Viníka pochybení mají najít dvě právnické analýzy

Kdo je za chyby odhalené ministerským auditem zodpovědný, by měly zjistit dvě právnické analýzy, které si nyní vedení kraje nechává zpracovat. „Audit proběhl v lednu letošního roku a nalezl chyby ve výběrovém řízení. Někdo tehdy špatně rozhodl a nám nyní hrozí, že budeme vracet 300 milionů korun,“ informoval náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD). Pokud se jednoznačný viník nenajde, bude se kraj muset bránit v dalších řízeních nebo i před soudem. To může podle Grünera stát spoustu dalších peněz.

 

9.4.2014 Mladá fronta DNES str. 01 Kraj Plzeňský

 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme