26. 4. 2011

Finanční výbor Zastupitelstva městského obvodu Plzeň 3 rozděloval v úterý 19. dubna peníze z výtěžků výherních hracích přístrojů. Ponechme stranou, že rozdělovaná částka 500 tisíc Kč byla násobně nižší než v minulých letech. Vedení obvodu si totiž z těchto výtěžků pravidelně ukrajuje na megalomanské sebepropagační akce typu Balónová show (více jak 1,7 miliónu v minulém roce). Přičemž peníze z výtěžků VHP mají být dle zákona použity na veřejně prospěšné účely. Podle výsledků rozdělení dotací ve Finančním výboru (kde má většinu ČSSD + ODS) však veřejně prospěšné účely vypadají následovně:

  • Podpora společnosti Gloria Eterna v pořádání akce MISS Plzeň 2011. Jedná se o ryze kulturní akci, na které se vedení obvodu může zviditelnit v médiích, v objektivech kamer a fotoaparátů.
  • Podpora 6. ročníku „Plzeňských ohýnků“. Jedná se o soutěž ohňostrojů pořádanou dříve na Doubravce, nově bude pořádána v Českém údolí v novém areálu. Tuto pár hodinovou show podpořili zástupci koalice ve výboru částkou 50 000,- Kč.
  • Přednosta chirurgické kliniky FN Plzeň Vladislav Třeška dostal za svou tvář na billboardech se současným starostou Jiřím Strobachem 60 000 Kč na cévní náhrady.
  • Studenti z organizace AIESEC dostali na svou zcela nekompletní žádost, která vůbec nesplňovala podmínky dané formulářem, 30 000,- Kč na "podporu vzdělávacích aktivit" bez jakékoliv specifikace účastníků tohoto vzdělávání.
  • Největší částku, 80 000,- Kč, dostal Sportovní klub Radbuza na částečnou úhradu nákladů na provoz bazénu. Vzhledem k omezené výši všech rozdělovaných prostředků a struktuře žadatelů je taková částka značně nepoměrná.

Aby se neřeklo, byly nějaké drobné rozděleny i organizacím pracujícím s tělesně/zdravotně postiženými, s dětmi apod.

Zcela doslova ostrouhaly organizace těšící se v neziskovém sektoru velikému respektu za jejich kvalitní práci v různých oblastech sociálních služeb:

Diecézní charita na svou poradnu pro cizince a uprchlíky žádala 50 000. Výsledek? Nula! Diakonie Českobratrské církve evangelické žádala v několika žádostech mimo jiné i na chráněné bydlení pro mentálně postižené. Výsledek? Opět nula. Společnost Tady a teď o.p.s. napomáhající sociálně vyloučeným jednotlivcům a rodinám – nula. Sdružení Ledovec nabízející lidem s duševním onemocněním a/nebo mentálním handicapem z plzeňského regionu podporu a pomoc při udržování a zlepšování kvality jejich života ve společnosti – nula. Takto bychom mohli dál pokračovat přes Svazy tělesně postižených a Svazy postižených civilizačními chorobami po příspěvek na nově instalovaný BabyBox na Denisově nábřeží. Pro všechny vyjmenované NULA. Člen finančního výboru za TOP 09 Pavel Podaný jednání okomentoval: "Takovéto zasedání výboru nepamatuji. Byl jsem zatím u třech rozdělování výtěžků z VHP a takovouto souhru zástupců za koalici ODS + ČSSD jsem neviděl. Všechny naše návrhy na změny byly zamítnuty a bylo zřejmé, že o dotacích pro konkrétní organizace už bylo před zasedáním dávno rozhodnuto. Přitom minimálně u 50% takto rozdělených prostředků lze pochybovat o jejich veřejné prospěšnosti. Řada neziskových organizací se teď bude potýkat s existenčními problémy." Jiří Trhlík z Pravé volby pro Plzeň k tomu dodal: "Působím ve Finančním výboru už třetí volební období, ale toto jsem ještě nezažil. Vzpomínám na dávné doby, kdy bylo rozhodování o dotacích předmětem mnohahodinové diskuze, při které se dával důraz na opravdovou veřejnou prospěšnost rozdělovaných prostředků."

Ing. Pavel Podaný
předseda zastupitelského klubu TOP 09 ZMO Plzeň 3
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme