Vozobule: Plzeň by měla více a lépe investovat

30. 5. 2017

V roce 2016 navzdory přebytkovému rozpočtovému hospodaření Plzeň investovala do rozvoje města historicky druhou nejnižší částku od roku 1998. TOP 09 je přesvědčena, že přitom právě doba přebytku by měla být také obdobím růstu rozumných investic. Jenže dosud klesá jejich objem, a dlouhodobě i jejich efektivita a plánování.

Loni město vydalo na stavební investice jen 626 milionů korun, což je 56 procent z plánovaného rozpočtu na rok 2016. Odbor investic dokonce loni využil jen 37 procent svého rozpočtu. Průměrná roční výše investice od roku 1998 je přes jednu miliardu korun. Loňský rok byl tedy až mimořádně podprůměrný.

„Z výše rozpočtu je zřejmé, že město není schopno předvídat své příjmy a plánovat své výdaje, jinak by nemohl být přebytek tak velký. Navíc na svých účtech má radnice přes dvě miliardy korun, které leží ladem. Podle našeho názoru by se mělo více investovat, dokud peníze jsou. Nyní se nijak nezhodnocují ve prospěch občanů a potřebné infrastruktury,“ říká předseda plzeňského zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

Koalice podle něj nefunguje a nedělá nic z dlouhodobého hlediska koncepční a účelné. Některé investiční akce působí dojmem, že jsou plánované chaoticky a dělané pouze na efekt. „Takto působí například pasivní postoj města k rekonstrukci kulturního domu Peklo, Depa 2015, Světovaru či domu s Loosovými interiéry na Klatovské 19, kde radnice stále nemá jasnou vizi, co bude s objektem dál, jak ho využít ve prospěch našeho města," říká Michal Vozobule.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Osobnosti: Michal Vozobule