Vozobule: Nová opatření v plzeňské MHD

13. 3. 2020

Včera večer zasedal krizový štáb města Plzně, v rámci kterého byla shrnuta dosavadní opatření v městské hromadné dopravě a přidáno další doporučení nově zaváděné během dnešního dne. Níže nabízím shrnutí jednotlivých opatření:

- Nepřistoupili jsme k žádným omezením rozsahu jízdních řádů s výjimkou několika školních spojů. Máme za to, že snížení četnosti spojů by mohlo vést ke zbytečnému zvýšení pravděpodobnosti koncentrace lidí ve vozech.

- Již řadu dní provádíme denní dezinfekci všech vozů.

- Včera a dnes k tomu přidáváme tzv. mlhování, které má minimálně na 14 dnů efektivitu desinfekce ještě zvýšit. Po tomto období případně přistoupíme k opakování tohoto procesu.

- Všechny dveře jsou ve všech zastávkách otevírány. Nejen kvůli tlačítkům dveří, ale zejména kvůli větrání jednotlivých vozů.

- Zastavili jsme prodej jízdenek u řidiče.

- Nově nyní zavádíme u trolejbusů a autobusů uzavření předních dveří s vymezením prostoru kolem nich, kam nebudou mít cestující přístup. Tato dvě opatření mají za cíl preventivně chránit řidiče MHD.

Vedle toho probíhá desinfekce mlhováním a dalšími prostředky u ostatních služeb dopravních podniků včetně Senior taxi. Stejně tak tomu bude u klientských center. Zároveň ale prosíme o zvážení, zda je bezprostředně nutné v těchto dnech tato kontaktní centra navštívit. Řadu věcí spojených s plzeňskou MHD je možné vyřešit online. Ve všech vozech jsou navíc letáky s doporučeným chováním lidí za této situace.

Děkujeme za trpělivost i spolupráci všem lidem. Myslím, že se celá složitá situace dá dobře zvládnout beze strachu, pokud se budeme chovat zodpovědně.

Michal Vozobule, náměstek primátora Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí

Osobnosti:
Michal Vozobule