TOP 09 v Plzni uctila památku Jana Palacha

16. 1. 2019

Předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule v úterý společně s několika desítkami členů a příznivců na náměstí T. G. Masaryka v Plzni uctil památku Jana Palacha a jeho následovníků položením květin a zapálením svíček. TOP 09 si celý tento týden připomíná v městech a obcích po celé republice nejen 50. výročí hrdinského činu Jana Palacha, ale také 30 let od Palachova týdne v roce 1989, kdy studenti pozvedli jeho odkaz.

Jan Palach řekl, že člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí. Jeho slova by pro nás měla být mementem. V době, kdy se většina národa smířila s okupací a normalizací, on rezignovat odmítl. Dnes se jeho čin často bagatelizuje, nebo je vnímán jako pouhý protest proti ruské okupaci. Je třeba ho však vnímat především jako protest proti postupnému mravní letargii a rezignaci. A připomínat si také osudy jeho následovníků,říká předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule.

Hrdinský čin Jana Palacha v Plzni několik dnů po něm následoval pětadvacetiletý Josefa Hlavatý. „Ten se upálil právě zde na tehdejším Dukelském náměstí v pondělí 20. ledna 1969. To je také důvod, proč jsme zvolili jako místo pro dnešní pietní setkání právě toto místo,“ objasňuje předseda místní organizace TOP 09 Plzeň 3 Radoslav Škarda.

Na závěr pietního setkání zazněla zhudebněná báseň věnovaná Janu Palachovi s názvem „Padesát“, kterou pro tuto příležitost složil plzeňský básník David Brabec. „Anglický filozof Edmund Burke řekl, že k tomu, aby na světě zvítězilo zlo, stačí když dobří lidé neudělají nic. Vzpomeňme proto na oběť, kterou Jan Palach svým činem přinesl a pojďme bojovat za svobodu, kterou pomohl vybojovat, vždy, když je v ohrožení,“ vyzývá Michal Vozobule.

David Brabec

Padesát

Už je to půlstoletí,
zní hrůza výkřiků.
Oběti bez objetí,
v davu mučedníků.
Dláždění nechladí,
bolestná záře je.
A oheň nehladí.
Chybí tu naděje.

Socha Václava na koni,
kůň hlavu, zdá se, naklonil.
Bolest matčina syna.
Vstříc smrti nebyl strach,
v občance Jan Palach,
a oheň nezhasínal...

A pak padesát zim
přežitých zbylo tu.
A já v nich nacházím,
jen torza životů.
Květiny do vázy.
bolest, slz krůpěje.
Snad nyní přichází
vzkříšení. Naděje.

Uteklo tu pár deštivých dnů,
sněží při Palachově týdnu,
na město při stmívání?
A ač prý jsme tu přechodně,
nezmizí zář, žár pochodně.
Snad přijde požehnání...

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme