TOP 09 podpořila veřejnou půjčovnu koloběžek

2. 6. 2018

TOP 09 podporuje alternativní a ekologické možnosti dopravy. Proto dnes zastupitelé městského obvodu Plzeň 3 podpořili projekt Koloběžky k světu dotací ve výši 1 300 000 korun. Díky té by ještě tento rok měly v centru Plzně vniknout čtyři nové veřejné samoobslužné terminály půjčovny koloběžek. Ta funguje na principu sdílení, podobně jako je tomu u oblíbeného „bikesharingu.“

 „Jsem rád, že jsme prvním obvodem, který podpoří tuto veřejnou službu občanům. Díky dotaci, kterou jsme dnes schválili, budou moci občané i návštěvníci města v historickém centru nově využívat koloběžky jako ekologický dopravní prostředek, který urychlí přepravu na kratší vzdálenosti. Nové půjčovací stanice koloběžek vzniknou u knihovny, ve Škroupově ulici, U Zvonu a na náměstí Republiky,“ říká místostarosta Městského obvodu Plzeň 3 Radoslav Škarda (TOP 09).

V současné době fungují dva samoobslužné stojany koloběžek v Plzni na konečné tramvaje na Borech a před v chodem do hlavní budovy Západočeské univerzity. „Díky dotaci našeho obvodu vzniknou v centru Plzně čtyři nová stanoviště s celkem 64 parkovacími místy a 46 koloběžkami. Konkrétně přibude 15 míst a 11 koloběžek u knihovny, 10 míst a 7 koloběžek ve Škroupově ulici, 15 míst a 11 koloběžek v lokalitě U Zvonu a 24 míst a 17 koloběžek na náměstí,“ dodává radní centrálního obvodu Ondřej Ženíšek (TOP 09).

„Koloběžky k světu“ je systém pro sdílení koloběžek jako dopravního prostředku na principu tzv. „bikesharingu.“ V různých částech města jsou rozmístěny půjčovací stanice, kde si kdokoliv může půjčit koloběžku a tu později na libovolném místě k tomu určeném, vrátit. Tuto službu mohou obyvatelé a návštěvníci města využívat pomocí sms zprávy, aplikace nebo čipové karty.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme