TOP 09: Plzeň představila program pro příští čtyři roky. Chce zlepšit dopravu i životní prostředí

23. 5. 2019

Priority TOP 09 pro Plzeň se podařilo prosadit do programového prohlášení pro období 2018–2022, které dnes představili členové koalice zastoupené ve vedení města Plzně. V něm TOP 09 společně s ODS, ANO 2011 a ČSSD avizuje, že chce Plzeň jako úspěšnou, moderní a hrdou metropoli, která reaguje na aktuální výzvy, využívá moderní a chytré nástroje a je otevřena svým občanům.

„Těší mě, že jsme dnes nabídli občanům Plzně jasný program, jak zlepšit život v našem krajském městě. Na rozdíl od minulých programových prohlášení, předkládá současná koalice zcela konkrétní kroky a opatření, podle kterých budou občané Plzně moci naši práci na konci tohoto volebního období zhodnotit. Prioritou je pro nás 11 oblastí: moderní samospráva, sociální a bytová politika, urbanismus a veřejný prostor, parkování a doprava, kultura, školství, životního prostředí, bezpečnost, sport a volný čas a smart city,“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 Petr Suchý.

„Jsem rád, programové prohlášení podporuje priority TOP 09, se kterými jsme šli do podzimních komunálních voleb. Budeme tak mít možnost zlepšit nejen situaci ve školství a vybudovat nová zázemí pro sport, ale i vyřešit problémy s dopravou a životním prostředím,“ říká předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule, který má v městské koalici na starosti oblast dopravy a životního prostředí.

Dvěma z klíčových oblastí, na které se chce vedení města zaměřit, jsou i doprava a životního prostředí. „Co se týče dopravy a parkování, čeká nás diskuse o konkrétních projektech rozvoje elektromobility, stavba nových cyklostezek, dokončení západní okruhu i části východního okruhu a budeme pokračovat ve zklidňování centra města. Na okrajích Plzně plánujeme postavit záchytná parkoviště P+R s přímou vazbou na MHD a v obydlených částech postavit nové parkovací domy,“ upřesňuje konkrétní plány z pozice náměstka primátora pro dopravu Michal Vozobule. V oblasti životního prostředí bude město podporovat zadržování vody v krajině, proto chce budovat zelené střechy a fasády. „Budeme se více soustředit i na problematiku kvality ovzduší, hospodaření s vodou obecně i na údržbu a rozvoj městské zeleně, a to především v kontextu aktuálních klimatických změn a vysokých letních teplot,“ říká Michal Vozobule.

Priority TOP 09 se podařilo prosadit i v oblasti školství nebo sportu a volného času. Všem základním školám město navýší provozní příspěvek dle jejich individuálních potřeb, a to až o 15 % oproti současnému stavu. Dále bude pokračovat ve výstavbě a rekonstrukcích školních budov základních a mateřských škol a počítá i s rekonstrukcí školních sportovních areálů a rozšíření nabídky otevřených hřišť pro veřejnost. Plzeň také podpoří výstavbu akvaparku, a to formou soukromé investice za podpory města a kraje. Bude dál rekonstruovat sportovní areály města, postaví multifunkční halu v Krašovské ulici a bude usilovat i o majetkoprávní vyřešení pozemků na Lopatárně, aby se v něm zase aktivně sportovalo a město tam mohlo postavit nová sportoviště.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Přílohy
PDF Programová prohlášení Plzeň 2018 - 2022.pdf (537.4 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme