TOP 09 obdarovala děti mikulášskou nadílkou

4. 12. 2020

V předvečer svátku svatého Mikuláše plzeňská TOP 09 navázala na tradici, kterou dodržuje už od roku 2009 a obdarovala nemocné děti hned ve dvou léčebných zařízeních.

Kvůli pandemii koronaviru se letos nemohla mikulášská nadílka konat v tradiční režii, kdy plzeňští zastupitelé TOP 09 v nadělují dětem v přestrojení za čerta, Mikuláše a anděla, o dárky však děti nepřišly. Předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule společně s krajskou místopředsedkyní Ilonou Jehličkovou předali v pátek mikulášské balíčky nejprve v Městském ústavu sociální péče Nováček pro mentálně postižené děti a mládež na Lochotíně a poté obdarovali děti v Nemocnici u Sv. Jiří v Plzni na Doubravce.

„Tradicí plzeňské TOP 09 je obdarovávat každý rok děti, které musí adventní čas trávit v nemocnici nebo v zařízeních sociálních služeb. Jsem rád, že jsme i přes nepřízeň koronavirové doby již po dvanácté mohli dětem předat nadílku. Letos sice bez převleku za čerta, anděla a Mikuláše, přesto ale věřím, že i tak jsme dětem alespoň na chvíli jejich pobyt v těchto zařízeních zpříjemnili,“ říká předseda plzeňské TOP 09 a náměstek primátora Michal Vozobule.

„Jsem moc ráda, že se z mikulášské nadílky pro nemocné děti stala tradice. Letos je vše ale trochu jinak, takže osobní návštěva v mém oblíbením kostýmu anděla, bohužel nebyla možná. Ale tím jsme si nenechali pokazit ten krásný adventní čas, kdy si víc, než kdy jindy připomínáme, že laskavost při darování je symbolem lásky. A že se děti na nadílku určitě těší a zároveň z ní mají tak trochu obavy, o tom svědčí malý pacient, který vcházel s maminkou do budovy nemocnice, pevně jí držel za ruku a po očku sledoval nadílku nachystanou v košíčku před budovou. Věřím, že v příštím roce budeme mít možnost předávat nadílku opět v původní podobě a přijdeme v kostýmech čerta, Mikuláše a anděla osobně za dětmi. Už teď se nato těším,“ doplňuje lochotínská místostarostka Ilona Jehličková.

Ústav sociální péče Nováček pro mentálně postižené děti a mládež vznikl v roce 2000 a nachází se v prostorách bývalé mateřské školy v Rabštejnské ulici. Organizačně tato příspěvková organizace spadá pod Městský ústav sociálních služeb města Plzně. Ústav je určen pro klienty ve věku 3–26 let a jeho kapacita je 44 míst. Ošetřovatelské oddělení je určeno pro děti těžce mentálně postižené a děti s kombinovanými vadami. Jedná se o děti převážně nebo zcela ležící, u kterých je zajišťována především péče zdravotní a ošetřovatelská. Výchovné oddělení je určeno pro děti pohyblivé a vozíčkáře, jejichž mentální úroveň se pohybuje v pásmu střední až těžké mentální retardace. V areálu ústavu je umístěna základní škola speciální (dříve pomocná škola), kam převážná většina našich dětí dochází. Ti, kteří neplní povinnou školní docházku, dochází do ergoterapeutických dílen.

Nemocnice u Sv. Jiří je soukromé zdravotnické zařízení poskytující lékařskou péči dětským pacientům od novorozeneckého věku až do 19let. Disponuje 35 lůžky, včetně lůžek intenzivní péče. Další součásti zařízení jsou endokrinologická ordinace pro děti a dospělé, respirační ordinace pro choroby dýchacích cest dětí či oddělení komplexní léčebné rehabilitace.

          Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme