TOP 09: Město teplárnu neprodá, ale zhodnotí

14. 12. 2017

Plzeňští zastupitelé dnes rozhodovali o budoucnosti společnosti Plzeňská teplárenská. TOP 09 podpořila společnou fúzi Plzeňské teplárenské a Plzeňské energetiky. Zastupitelé TOP 09 požadují, aby společnost nezvyšovala ceny tepla pro občany, aby společnost podpořila vzdělávací, kulturní, sportovní a sociální projekty ve městě a celý proces přípravy fúze byl maximálně transparentní.

„Trváme na tom, aby město zahájilo intenzivní diskusi s veřejností a dalo jí včas k dispozici veškeré informace k jednotlivým krokům, které plánuje učinit. Zároveň jsme navrhli, aby byla společnost vázána veřejnou podporou také v sociální oblasti,“ říká předseda zastupitelského klubu TOP 09 Michal Vozobule.

„Pro nás je zásadní, aby se občanům nezvyšovala cena tepla. Na náš návrh se zpřísňují podmínky pro zvýšení ceny tepla po roce 2021. Proto jsme dnes podpořili variantu zahájení procesu fúze, který to jednoznačně garantuje,“ říká zastupitelka TOP 09 Ilona Jehličková.

O fúzi obou společností se začalo hovořit ve chvíli, kdy Plzeňská teplárenská řeší problém se zastaralými kotli na uhlí, které v roce 2021 přestanou vyhovovat přísnějším limitům produkce škodlivin.

Společný podnik by fúzí získal vyšší hodnotu, a to minimálně o 400 milionů korun. Modernizace by stála přes miliardu korun. Sloučením by také Plzeňská energetika pomohla modernějším zařízením a kotle by mohly fungovat na nižší výkon. Zároveň by společný podnik mohl lépe čelit nejistotám na evropském energetickém trhu.

Definitivně se fúze schválí na jaře příštího roku. 

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme