SPOLU: Plzeňská vládní koalice dělá kulturní politiku jako slon v porcelánu

13. 2. 2023

Klub ODS, KDU-ČSL a TOP 09 považuje kulturní politiku současného vedení města (ANO, Piráti, STAN a Pro Plzeň) za nekoncepční. Chybí jí potřebné vize, pochopení plzeňské kulturní scény a účelné a efektivní financování. Dokládá to například přístup vedení města ke kulturnímu domu Peklo či kreativní zóně DEPO2015.

Vedení města oznámilo, že na sklonku loňského roku sestavilo třináctičlennou skupinu památkářů, ekonomů, architektů i odborníků na kulturu, která má diskutovat možnosti rekonstrukce a následného využití kulturního domu Peklo. Taková pracovní skupina však již v minulém volebním období úspěšně fungovala a klub ODS, KDU-ČSL a TOP 09 toto považuje za zbytečné mrhání penězi.

"Nechápu, proč je znovu vytvořena pracovní skupina ke KD Peklo, když v minulém volebním období již obdobná skupina složená z odborníků a politiků, kde byli zastoupeni jak Piráti, tak i ANO, možnosti využití objektu podrobně analyzovala. Jednoduše by stačilo tyto informace využít, vyhlásit architektonickou soutěž a vybrat návrh, který by obstál jak u odborné a laické veřejnosti, tak u odboru památkové péče. Téměř půlroční lavírování a následné vlamování se do otevřených dveří mi nepřijde příliš efektivní a svědčí spíše o bezradnosti současné koalice, než o snaze tuto problematiku posunout dál," pozastavuje se nad postupem vládní koalice předseda zastupitelského klubu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 David Šlouf.

Vedení města nyní tvrdí, že rekonstrukce kreativní zóny DEPO2015 se díky vzrostlým nákladům na rekonstrukci Presslovy ulice prodraží přes 1 mld korun, a proto je potřeba přistoupit k její etapizaci.

„Říkat, že budu dělat etapizaci kvůli Presslově ulici, je úsměvné. O tom, že bude potřeba její rekonstrukce, jsme věděli od samého počátku. Obávám se, že cesta etapizace celý projekt výrazně prodraží. Naše koalice v minulém období na rekonstrukci DEPA2015 zajistila celkem tři dotace, tak aby mohla být úspěšně provedena. Jedná se o 168 milionů z ministerstva kultury, 200 milionů z Národního plánu obnovy a 50 milionů z ministerstva průmyslu a obchodu. Podmínkou čerpání dotací je, že do roku 2025 musí být projekt dokončen. Pokud současné vedení nemá již nyní chválené stavební povolení, pak je projekt významně ohrožen,“ říká předseda klubu ODS, KDU-ČSL a TOP 09 David Šlouf.

 

„Město otáčí kulturní politiku a v případě DEPA2015 svým rozhodnutím zašlapává do země projekt, který byl vlajkovou lodí projektu EHMK 2015. Zdá se, že velká část současné koalice pouze činí rozhodnutí od stolu, nerozumí kultuře a neví, jaké kulturní akce se v DEPU2015 pořádají,“ říká zastupitel TOP 09 Michal Vozobule.

 

Eva Śafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme