Projekt „Musíme to zastavit“ propojuje dobrovolníky i v Plzeňském kraji

2. 4. 2020

TOP 09 spouští projekt „Musíme to zastavit“, kterým propojí dobrovolníky z celé republiky. Češi už ukázali, že si dokážou poradit sami. Celá republika šila roušky a ochranné pomůcky si vyráběla svépomocí. Web projektu je „mostem“, který spojuje dobrovolníky i v našem kraji s lidmi, kteří pomoc potřebují. Vzhledem k tomu, že nejohroženější skupinou koronavirovou pandemií jsou senioři, mohou teď dobrovolníci nabízet svou pomoc hlavně jim.

„Téměř měsíc sledujeme v přímém přenosu neuvěřitelné úsilí dobrovolníků, starostů ale také firem v boji s epidemií koronaviru. Zároveň je ale hodně lidí, kteří pomoc potřebují. Rozjíždíme proto projekt, který chce dobrovolníky propojit a který každému potřebnému ukáže, že není sám,“ říká předseda TOP 09 v Plzeňském kraji Petr Suchý.

TOP 09 proto spustila web www.musimetozastavit.cz, který propojuje dobrovolníky s lidmi, kteří naopak pomoc hledají. Interaktivní mapa na webu ukazuje, kde zrovna je pomoc potřeba i kde ji naopak dobrovolníci nabízí.

Díky mapě se tak dozvíte například, že v Plzni bylo zřízeno kontaktní centrum pro osoby v nouzi, kterým prostřednictvím spolku TOTEM pomáhá přes 150 dobrovolníků s nákupy, zavedeno bylo živé vysílání na Facebooku a kanálu YouTube, otevřeny dvě mateřské školy pro zaměstnance IZS nebo, že město vychází vstříc podnikatelům i neziskovým organizacím, které mají pronajaté městské prostory.

„Rada se shodla na tom, že všichni, kterých se to týká, mohou nájem počínaje nájemným za březen, zaplatit až o 90 dnů později s tím, že po ukončení stavu nouze a podle výše státní pomoci projednáme konkrétní úlevy z těchto nájmů. Dále jsme se shodli na tom, že počínaje obdobím od března město nebude ukončovat ani vypovídat nájemní smlouvy z důvodu pozdních úhrad jednotlivých plateb nájemného ani účtovat úroky z prodlení,“ říká náměstek primátora Plzně pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule a dodává: Velmi nekompromisní jsme také městské hromadné dopravě MHD, kde jsme nejen zvýšili denní dezinfekci vozů, ale i zajistili kompletní dezinfekci vozového parku speciálním postupem mlhování a upravili jsme provoz na některých linkách. Všechna opatření, která město zavádí, průběžně aktualizujeme na webu www.bezpecnaplzen.eu.“

V Přešticích i v Plané se veřejnost může zapojit do šití roušek a Nové Mitrovice se rozhodly pomoci seniorům, ale i odpuštěním nájmu místnímu pohostinství.

„Zajistili jsme materiál pro Přeštice i další obce v okolí a v denním stacionáři Kristián koordinujeme šití roušek pro všechny občany, město také zajišťuje nákup základních potravin, léků, hygienických potřeb a rozvoz obědů. Abychom zajistili maximální informovanost, vydali jsme k současné situaci speciální vydání Přeštických novin,“ říká starosta města Přeštice Karel Naxera.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09