Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová debatovala s Plzeňany

16. 9. 2022

V době vrcholící kampaně zavítala do Plzně podpořit kandidáty do komunálních a senátních voleb předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Celý program absolvovala v doprovodu kandidáta koalice SPOLU do Senátu ve volebním obvodu č. 7 Karla Naxery, předsedy krajské TOP 09 Petra Suchého a náměstka primátora Michala Vozobule. 

Svou návštěvu zahájila předsedkyně poslanecké sněmovny setkáním s primátorem města na plzeňské radnici, poté se přesunula na prohlídku areálu DEPO2015, odkud následně zamířila na návštěvu do nově budovaného tramvajového depa na Slovanech. Poté na Slovanech debatovala s Plzeňany v rámci kontaktní kampaně a závěr dne pak patřil veřejné debatě nazvané „My jsme Evropa“ v prostoru „Pilsner Lighthouse“ v areálu pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Řeč byla o tom, jak současná vláda konkrétně pomáhá lidem, a jelikož Česká republika právě předsedá Evropské unii, hovořilo se i o krocích našich vládních představitelů pro to, aby byl náš hlas v Evropě slyšet. Nebo jak Unie pomáhá rozvoji obcí a měst. Na dotazy přítomných kromě předsedkyně TOP 09 odpovídali také poslanci Marek Ženíšek a Miloš Nový a kandidát do Senátu Karel Naxera spolu s náměstkem primátora Michalem Vozobule.

„Vysoké ceny energií jsou problém, který trápí celou Evropu. Ve chvíli, kdy se ceny vyšplhaly do astronomických výšek, byl na místě zásah státu. Ten přišel velmi rychle a dnes máme řešení, které pomůže lidem i firmám. Kromě zastropování ceny elektřiny na 6 Kč včetně DPH za kWh jsme schválili i zastropování ceny plynu, a to na 3 Kč. Toto platí pro domácnosti, živnostníky i pro podnikatele, kteří jsou bráni jako maloodběratelé. Mám radost, že vláda schválila také pomoc pro velkoodběratele elektřiny a plynu. Firmy budou moct čerpat od 1. listopadu podporu, na kterou jsme vyčlenili 30 miliard korun z dočasného krizového rámce,“ shrnula hlavní vládní opatření k rostoucím cenám energií Markéta Pekarová Adamová. 

„Ceny energií opravdu extrémně rostou, proto se i v Senátu chci věnovat tomuto tématu. Státní instituce se musí semknout a poskytnout lidem pomoc. Jsem velmi rád, že vláda už pomoc ohlásila a zastropovala ceny energií. Pomoci lidem můžou, ale i obce. Například právě zde v Plzni je i díky krokům kolegů z koalice SPOLU cena tepla jedna z nejnižších v republice a zůstane i příští rok pod hranicí 600 Kč za 1GJ. V Přešticích máme cenu ještě o něco nižší. Na řešení pro celou zemi budeme dál pracovat a nenecháme nikoho padnout,“ doplnil starosta Přeštic a kandidát koalice SPOLU do Senátu Karel Naxera. 

„Plzeňanům jsme slíbili, že udržíme v Plzni nízkou cenu tepla, a teď tento slib plníme. V této nelehké době je potřeba, aby město drželo spolu se svými občany a nevydělávalo na nich. Teplo se v Plzni pro příští rok nezdraží domácnostem ani firmám. Zdražovat ale nebudeme ani vodné a stočné, poplatek za komunální odpad či cenu předplatného pro MHD. Nedojde ani ke zdražení nájmů městských bytů a nebytových prostor,“ ujistil přítomné náměstek primátora Michal Vozobule.

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme