Miloš Nový v Praze uctil památku Jana Palacha

16. 1. 2023

Čin Jana Palacha přispěl k tomu, aby totalitní režim padl a zasloužil se o to, že dnes Češi mohou žít ve svobodě a demokracii. Poslanec  za Plzeňský kraj Miloš Nový v Praze uctil památku Jana Palacha, který se před 54 lety upálil na Václavském náměstí v Praze.

Počátkem roku 1969 tak učinil v pokusu o vyburcování lidí z letargie, do níž společnost upadala po srpnové okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. Na památku jeho činu Miloš Nový společně s dalšími poslanci TOP 09 položil květiny a svíčky v místě, kde událost připomíná dřevěný kříž v chodníku pod Národním muzeem.

"Byl jsem ve druhé třídě, když se na protest proti sovětské okupaci a letargii národa upálil mladý student. Odkaz jeho činu jsem měl v následujícím období komunistické normalizace neustále na očích, neboť můj otec měl v peněžence tři fotografie. Dvě z nich, moji a máminu, čas od času měnil za novější. Zbývající třetí byla trvalá. Byla to fotografie Jana Palacha. U příležitosti dnešního výročí jsem byl uctít jeho památku a připomenul si, že proti zlu je potřebné neustále bojovat. Že ani vítězná sametová revoluce před více než třiceti lety nám naši svobodu při naší občanské pasivitě nezajistí trvale. Jan Palach za to zaplatil cenu nejvyšší. Čest jeho památce," říká Miloš Nový.

Eva Śafránková, krajská manažerka

Štítky
Osobnosti: Miloš Nový
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme