Karel Naxera kandiduje do Senátu

21. 6. 2022

Do Senátu ve volebním obvodu č. 7, který zahrnuje plzeňský obvod Slovany, jižní Plzeňsko a severní část Klatovska, bude kandidovat za koalici SPOLU úspěšný starosta Přeštic Karel Naxera (TOP 09).

Kdo je Karel Naxera?

Karel Naxera se narodil 17. dubna 1972 v Sušici. Vystudoval Pedagogickou fakultu na Západočeské univerzitě v Plzni.
Po studiích pracoval na různých pozicích zejména ve stavebnictví.
V roce 2014 vstoupil do TOP 09, v podzimních volbách téhož roku kandidoval jako lídr kandidátky TOP 09 v Přešticích. Ve volbách uspěl se ziskem bezmála 28 % hlasů a po volbách byl zvolen starostou Přeštic.
Komunální volby v roce 2018 znovu vyhrál a obhájil funkci starosty. Během uplynulých dvou funkčních období se v Přešticích podařilo například vybudovat a otevřít městský pivovar a restauraci U Přeška, postavit loděnici, zrekonstruovat největší městskou budovu, takzvaný „Modrý dům“ s prostory pro kanceláře, úřady a 32 bytů nebo modernizovat centrální systém vytápění s vysokou energetickou účinností a maximálním využitím energie z obnovitelných zdrojů.
Chvíle volna vyplňuje rekreačním sportem, návštěvami kulturních akcí a poslechem hudby. Je ženatý a má dva syny.
Proč kandiduje do Senátu?

Naše společnost, náš stát a celá Evropa se nachází ve složitém období. Období, kdy nás sužovala pandemie, se zřejmě už chýlí ke svému konci. Čelíme ale dalším, neméně složitým výzvám. Sílí krize energetická, klimatická, bezpečnostní a uprchlická. Před žádnou z nich nesmíme zavírat oči.

Dopady těchto „krizí“ zásadně ovlivňují životy nás všech, obyvatel České republiky. Jsem přesvědčen, že je bytostným úkolem státu, aby dnes pomáhal lidem, kteří nezvládají vlastními silami životní změny. Ani pod tlakem současných událostí však nesmíme rezignovat na ochranu životního prostředí. Úkolem nás politiků je nejenom problémy řešit, ale také trpělivě a soustavně jejich řešení vysvětlovat.

Náš senátní obvod zahrnuje kromě plzeňského obvodu Slovany několik menších měst a velké množství malých obcí. Potřeby obyvatel se v každé obci a městě liší, ale zároveň mají řadu problémů společných. To, co je potřeba efektivně a citlivě řešit, je především doprava. V některých obcích na hlavních tazích je situace bez obchvatů neúnosná. Chceme-li, aby náš kraj obstál nejen ekonomicky, ale aby v něm byla dostupná zdravotní péče i školy v dojezdové vzdálenosti pro všechny občany, je nezbytné, aby měl kraj spolehlivou a moderní dopravní infrastrukturu.

Pozornost chci věnovat také péči o krásnou přírodu, řeky a lesy, které nejen na Plzni – jihu a Horažďovicku máme. V Plzeňském kraji žiji od narození, vychovávám tu s manželkou své dva sny. Osobně mi tedy záleží na tom, aby vyrůstali ve zdravé a zachovalé krajině. Za zásadní považuji zavádění opatření pro zadržování vody v krajině a udržitelného odpadového hospodářství. Chtěl bych se zaměřit i na problematiku rostoucích cen energií. V těchto oblastech jsem za osm let ve vedení města získal mnoho zkušeností, které bych rád zúročil i v Senátu.

Kde lze volit do senátního obvodu č. 7?
Senátní obvod č. 6 je tvořen celým okresem Plzeň-jih, městským obvodem Plzeň 2-Slovany, severní částí okresu Klatovy, ohraničenou na jihu obcemi Křenice, Ježovy, Mezihoří, Švihov, Měčín, Újezd u Plánice, Plánice, Zavlekov, Nalžovské Hory, Hradešice, Malý Bor, Velké Hydčice a Horažďovice, a jihovýchodní částí okresu Plzeň-město, ohraničenou na severozápadě obcemi Letkov, Tymákov, Starý Plzenec a Losiná.
Kdy jsou senátní volby?
 
Karlu Naxerovi můžete dát svůj hlas 23. a 24. září. První kolo senátních voleb se koná ve stejnách dnech jako volby komunální.

Eva Šafránková, krajská manažerka

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme