Vozobule: Udržme si naději na lepší budoucnost

17. 11. 2020

Také 31. výročí konce komunistického režimu a 81. výročí statečného odporu studentů proti nacismu poznamenala přísná bezpečnostní opatření kvůli pandemii koronaviru.

Předseda plzeňské TOP 09 Michal Vozobule dnes proto bez účasti veřejnosti položil větiny k Lavičce Václava Havla v Plzni. Jeho projev určený pro dnešní příležitost, který zde nemohl zaznít, proto zveřejňujeme jako součást tohoto článku. 

Udržme si naději v lepší budoucnost

Vážení členové a podporovatelé TOP 09,

za normálních okolností bychom se dnes zajisté s řadou z vás viděli u Lavičky Václava Havla v centru Plzně, abychom si připomněli výročí 17. listopadu. Současná situace však takovým setkáním bohužel nepřeje, tak si Vás dovolím alespoň oslovit touto formou. Česká republika v těchto dnech prochází naprosto bezprecedentní krizí, jejímž původcem ovšem není samotná nemoc Covid-19, jak by se nabízelo, ale naprosto nekompetentní Babišova vláda, která nejen, že je neschopná sama o sobě, ale ohrožuje i vnímání samotné role státu. Ministři tohoto kabinetu svojí absolutní nekompetentností nejsou schopni zvládat pandemii nového typu coronaviru a zároveň dělají kroky, jimiž absolutně bezprecedentně připravují naši společnost o jakoukoli solidní budoucnost. Zatímco jsme se v minulých měsících často právem strachovali o budoucnost demokracie v naší zemi, nyní stojíme i před otázkou, zda krize důvěry ve schopnosti státu jako garanta ochrany a správy společnosti nemůže vést ke krizi mnohem hlubší, než je ta zdravotní, tj. ke krizi důvěry v demokratické instituce a legitimity státu jako takového. Pevně věřím, že častá marnost nad rozhodnutími vlády, která postupně likviduje zejména střední třídu naší společnosti, nepovede k nějaké zásadní vlně defétismu či netečnosti občanů. Vedle toho v posledních dnech navíc čelí nové vlně ataků i veřejnoprávní televize, určitou formu normalizace již vykazuje i Český rozhlas, kde vznikají další pořady, kterými se ředitel této instituce snaží vyjít vstříc nejrůznějším populistickým a hradním skupinám.

 

Je tedy nejen v den výročí sametové revoluce klíčové udržet naději v lepší budoucnost České republiky. Prvním náznakem byly krajské a senátní volby, které ukázaly, že hnutí Andreje Babiše je určitě k poražení. Důležitější zprávou je, že se vyjma tří periferních krajů, dokázala demokratická opozice domluvit na koaliční spolupráci a hnutí ANO zatím v devíti krajích poslat do opozice. Je zjevně pozitivní, že se tak stalo i u nás v Plzeňském kraji. Vedle toho je zcela bez pochyby pozitivním faktem podpis memoranda o spolupráci do sněmovních voleb mezi naší stranou, ODS a KDU-ČSL. Pokud se to povede dotáhnout do konce, a není důvod nevěřit, že se tak nestane, je na místě nahlas vyslovit ambici na vítězství v příštích volbách a na strukturální změnu vládnutí v České republice. Takovou změnu, která by opravdu dokázala otočit vnímání výše uvedených skutečností, a zbavit se nánosu nekompetence a ignorantství Babišova populistického kabinetu.

 

Zároveň mi dovolte v souvislosti s oslavou obnovy naší svobody připomenout bolavou přítomnost v podobě dění v Bělorusku. Uplynulo již sto dní od prezidentských voleb, po nichž se prohlásil vítězem Aleksandr Lukašenko, přičemž hlasování zcela zjevně provázely manipulace a podvody. Od té doby se snaží obyčejní Bělorusové změnit tvář své země a dovést Bělorusko k demokracii. Jsou však zcela bezskrupulózně vystaveni represi, kterou se poslední diktátor Evropy snaží udržet legitimitu svojí vlády. Při jakékoli snaze o svržení diktatury a nastolení demokracie a svobody je velmi důležitá podpora z demokratických zemí. Koneckonců nejinak tomu bylo i u nás právě v roce 1989. Proto se prosím pokusme jakýmkoli způsobem podpořit Bělorusy v bojích za svobodu a demokracii. Česká republika by měla rozhodně podporovat společné evropské sankce. Vedle toho by bylo více než symbolické, kdyby Minsk přišel o pořádání Mistrovství světa v hokeji v roce 2021. Mezinárodní hokejová federace se snaží o tak zvanou sportovní neutralitu, která ale velmi často dopřává legitimitě místního režimu. Koneckonců např. po konci olympijských her v Soči anektoval Rusko Krym, o historických konsekvencích berlínské či moskevské olympiády nemluvě. Představa vedení IIHF, že naopak podobný turnaj přinese Bělorusům radost a naději, je nesmírně zcestná a samotní běloruští občané by bezpochyby uvítali, aby turnaj jimi považovaný za oslavu Lukašenkova režimu, byl nakonec odvolán.

Proto je víc než na místě přát Bělorusům v havlovském duchu, aby pravda a láska zvítězily nad lží a nenávistí i u nich!

Vážení přátelé, omlouvám se za delší text, nad kterým se doufám, pokud vůbec, za rok ohlédneme, a budeme jej považovat za přežitý a možná přehnaně vypjatý. A to zejména z důvodu, že noční můra pandemie a neschopné vlády bude pryč. A nová vláda bude obnovovat důvěru v demokratické instituce a stmelovat společnost. Přejme si tedy, abychom příští rok, až si budeme připomínat 32. výročí konce komunistického režimu a 82. výročí statečného odporu studentů pro nacismu, mohli dnešní situaci hodnotit s větším nadhledem než třeba nyní já osobně.

 

S přáním klidných dnů a pevného zdraví,

 

Michal Vozobule

předseda TOP 09 v Plzni

Eva Šafránková, krajská manažerka TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme