Vozobule: Konec projektu galerie U Zvonu je v mnohém špatná zpráva

31. 3. 2023

Za ohlušujícího potlesku krajských i městských koaličních stran (ANO, Piráti, STAN a PRO PLZEŇ) míří ke svému konci projekt nové budovy Západočeské galerie v lokalitě U Zvonu. Minulý čtvrtek ho nejspíš definitivně pohřbilo městské zastupitelstvo, které využilo možnosti odstoupit od smlouvy s Plzeňským krajem, který chtěl prodloužit termíny uvedené ve smlouvě. Plzeňský kraj tak nemá v tuto chvíli vztah k pozemkům, kde by se mělo stavět.

Celé je to ale trik, jak vyvázat krajské vedení z toho, že chce hodit přes palubu projekt, který se připravoval řadu let a do kterého bylo vloženo nemalé úsilí a celkem hodně peněz. Neexistuje totiž jediné usnesení rady nebo zastupitelstva Plzeňského kraje, že tuto galerii stavět nechtějí. Plzeňští zastupitelé posuzovali žádost o prodloužení smluvních termínů, o které, světe, div se, požádal kraj v době, kdy to měl na starosti současný primátor Zarzycký. A celá konstrukce je na světě.

Krajské vedení se netají odporem k projektu nové budovy galerie, ale odvahu ho přímo ukončit z mnoha důvodů nemá. Teď mají v ruce usnesení města, které jim rozvázalo ruce. My přece stavět nemůžeme, když nám město sebralo pozemky. Tohle je v mnoha ohledech z pohledu městské i krajské samosprávy děsivý postup, ať už někdo nové budově fandil, nebo se mu nelíbila.

Vedení města podpořilo krajský alibismus. Vedle toho snaha primátora Zarzyckého o zastavení projektu není nic jiného než čirý populismus. Udělal si přece anketu na Facebooku a víte co, lidem se ta nová budova nelíbí. Jasně, takhle vládnout na všech úrovních vypadá lákavě, jen se to velmi často může obrátit proti těm, co rozhodují. Ukazuje to totiž, že čím dál častěji vítězí ti, kteří svůj zpravidla negativní názor na věci hlasitěji křičí.

Plzeň tímto rozhodnutím přichází o možnost získat nový silný cíl cestovního ruchu, konečně mít kvalitní stavbu soudobé architektury a v neposlední řadě o moderní zázemí instituce, která má díky svým sbírkám i edukačním projektům významný kulturní i společenský potenciál. Plzeň přichází o hodně, i když to její zastupitelé buď netuší, nebo tušit nechtějí. Uvidíme, zda a jaké zázemí získá galerie v městských lázních. To už je ale jiný, byť neméně zajímavý, příběh. Nyní tedy nejspíš odpůrci stavby budou tomuto kroku tleskat, z hlediska spravování věcí veřejných je to ale mimořádně špatná zpráva.

Autor: — Michal Vozobule, zastupitel města Plzně za TOP 09, zvolený za koalici SPOLU

MF Dnes - Plzeňský; str. 12 (Zprávy / Politika) ● 31. 3. 2023, 

Vydavatel: MAFRA, a.s. (cz-45313351) ● Autor: Michal Vozobule ● Rubrika: Fórum

Štítky
Osobnosti: Michal Vozobule
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme