Připomeňme si 50. výročí 21. srpna 1968

17. 8. 2018

Vážení přátelé,

blíží se 50. výročí vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa a také v Plzni si budeme moci společně připomenout, že před padesáti lety začala více než dvě desítky let dlouhá okupace. Byla to doba, která po krátkém období "Pražského jara" a několika měsících naděje na svobodnější dny, znamenala tvrdý návrat k realitě sovětského bloku a počátek normalizačních procesů.

Dnes, kdy jsme po téměř třech desetiletích svobody, opět svědky snahy o přepisování historie a překrucování pravdy, považuji za nesmírně důležité, si tyto události intenzivně připomínat. Proto bych vás rád pozval na vzpomínkové akce, které se budou v Plzni 21. srpna konat a na něž se chystám.

Od 14.00 do 18.00 připravil Český rozhlas Plzeň připravil pestrý program, který uctí památku ochránců Rozhlasu.

V 16.00 se koná vernisáž výstavy „Okupace 68 Plzeň“ v mázhauzu plzeňské radnice, kterou připravil Archiv města Plzně ve spolupráci se Západočeskou galerií.

Od 18 hodin proběhne v prostorech Západočeské galerie v Masných krámech promítání dobových filmových materiálů, které vznikly v prvních dnech okupace v Plzni a na Klatovsku a od 19 hodin se bude konat před Masnými krámy pietní happening k uctění 137 obětí sovětské okupace.

Budu se těšit v úterý na viděnou

Michal Vozobule

předseda plzeňské TOP 09