Pikner: Informace ke krajským vyjednáváním

3. 11. 2020
Rádi bychom informovali o tom, jak se vyvíjejí jednání po krajských volbách.
Na prvním jednání v sobotu 10. října učinili zástupci STAN, Zelených, PRO PLZEŇ a České pirátské strany nabídku pro ODS a TOP 09 na zastoupení v devítičlenné krajské radě na principu 5 (STAN, Zelení, PRO PLZEŇ, Česká pirátská strana) + 4 (ODS a TOP 09), a to s tím, že hejtmanem se stane zástupce ODS.
Následovalo několik setkání vyjednávacích týmů, která se týkala především programu, řešení naléhavých problémů v kraji (např. situace v sušické nemocnici) a rozdělení jednotlivých gescí v radě mezi budoucími koaličními partnery.
Ve čtvrtek 29. října se dosavadním stavem jednání zabývala Regionální rada ODS Plzeňského kraje a tuto nabídku nepřijala. Hlavním důvodem byl požadavek STAN, Zelených, PRO PLZEŇ a České pirátské strany na většinu v krajské radě i ve výborech zastupitelstva. Od počátku jednání jsme vždy naše partnery upozorňovali, že o nabídce budou jednat právě krajská vedení ODS a TOP 09.
Chceme rozhodně ujistit o tom, ODS i TOP 09 si přejí koalici se subjekty, s nimiž jsme dosud vyjednávali. Proto byla navržena změna zastoupení v budoucí krajské radě takto: ODS - 4, TOP 09 - 1, Česká pirátská strana - 2 a STAN, Zelení a PRO PLZEŇ - 2.
Zároveň bylo na posledním společném jednání domluveno, že by v koaliční smlouvě byla jasně zanesena pojistka znemožňující přehlasování v radě kraje. Vypracování návrhu na její znění jsme ponechali na zástupcích STAN.
Domníváme se, že se jedná o férovou nabídku, která žádné ze stran nedává nadpoloviční většinu v radě kraje a zároveň lépe zohledňuje výsledky v krajských volbách. A určitě nabízí stabilní většinu po dobu celého funkčního období 2020-2024. Této variantě vyjádřili podporu všichni členové společného zastupitelského klubu ODS a TOP 09.
V tuto chvíli je tedy na straně našich vyjednávacích partnerů, zda návrh přijmou a zda budeme směřovat ke společnému spravování Plzeňského kraje. My o to rozhodně stojíme.
Další jednání je naplánované na středu 4. 11.

Richard Pikner, krajský zastupitel, lídr TOP 09 do krajských voleb 2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme