Pikner: Chytrá karanténa?

30. 7. 2020

Přestože oceňuji úsilí o vytvoření informační databáze a software k řízení epidemie, nezbývá mi než konstatovat, že dodnes, i přestože řídím laboratoř na vyšetření COVID-19, nevím, co to vlastně " chytrá karanténa" je. Je to databáze vyšetřených, kam přispíváme svými výsledky, info o aktuálním počtu volných lůžek a ventilátorů, anebo i nástroj na identifikaci potenciálních pacientů?
Zatím se mi zdá, že pouze to první.
V každém případě mám vážné obavy, že systém není tak funkční, jak je nám předkládán.


Proč?
1. Již podruhé se mění řízení projektu - Armáda - Ministerstvo zdravotnictví - Rada vlády.... Snad už nyní budou dostatečně kompetentní.

2. Na Ostravsku vzorky nestačí zpracovávat a čeká se …  Pravda je ale, že vzorky byly převážně poslány do 1 státní laboratoře a ta je nezvládá zpracovat, přestože ostatní i privátní laboratoř v regionu mají volnou kapacitu! Kde je koordinace distribuce odebraných vzorků? V Plzeňském kraji to fungovalo a funguje bez zásadnějších problémů.

3. Naše laboratoř dodnes neví, jakou kapacitu má mít k dispozici, ale zatím vše bez problémů zvládáme.

4. Když zjistíte v pátek odpoledne, že jste COVID -19 pozitivní nebo někdo z rodiny, na hygienu se dovoláte nejdříve v pondělí! Jak je možné, že není žádná infolinka trvale 24 hodin? V naší laboratoř máme trvale příslužbu 24 hodin 7 dní v týdnu pro potřeby urgentního vyšetření, tak proč to nejde jinde?

5. Je červenec a státní správa rezerv nemá ochranné prostředky, protože jí bylo nařízeno je vysoutěžit. Ještěže jsme se zásobili sami.

Co to tedy je ta chytrá karanténa, kromě toho, že kdo je chytrý, tak v rizikových oblastech nosí roušku a nečeká na výzvu z ministerstva?

Oceňuji práci kraje a jeho koordinaci, především díky němu to většinou má hlavu a patu!

Richard Pikner, primář klatovské nemocnice

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme