Konzervativní neznamená být bez vize

20. 5. 2010

Být konzervativní znamená jednat podle hluboce zažitých pravd, zásad předků. Rolnických předků, kteří ještě před 150 lety tvořili přes 90% obyvatel Čech a Moravy. Jakých zásad? Například poctivě pracovat, myslet na zimu, radovat se z každého dne a být za každý den vděčný. A také žít pro děti a své společenství, vážit si svobody a vzdělání.

Konzervativní není utratit první týden po výplatě všechny peníze za náhodně zahlédnutá šidítka v supermarketu. Tak se chovají velmi malé nebo rozmazlené děti, když požadují to, co právě vidí. Konzervativní je rozvrhnout si útratu za nezbytné věci tak, aby zbylo např. na obohacující zážitek / film, sport, kniha atd / a ještě něco málo zbylo. Konzervativní znamená být dospělý. Proto je dobré být ostražitý, když nás někdo nabádá, abychom se chovali jako rozmazlené děti.

Konzervativní znamená oceňovat zručnost a tvořivost. Je tedy konzervativní chránit památky, podporovat mladé umělce, vědce. Konzervativní bylo například v době jednání o radaru žádat o přizvání našich vědců do špičkového amerického výzkumu. Otevřené dveře do vrcholné vědy mohou přinést velký budoucí užitek ve vzdělanosti i ekonomice.

Konzervativní je žít ve společenství, cítit se svou vsí, obcí a nenechat v ní nikoho upadnout do nouze. Konzervativní je v rámci společenství pomáhat nezištně všem znevýhodněným. Konzervativní ale není poskytovat dary a dávky stále těm, kteří znevýhodnění nejsou a vícekrát prokázali, že pracovat mohou, ale nechtějí. Dítě, kterému se nechce do školy také nenecháme doma u počítače s lízátky a dorty se šlehačkou.

Konzervativní je pomáhat své obci a státu a vážit si jich. Konzervativní není ve chvíli, kdy ostatní státy Evropy čekají na naše rozumné slovo, vykřiknout: “Nám se teď nechce s vámi hrát, my se chceme prát o kost u nás na dvorku, podívejte“. Tak to bylo předvedeno některými v době evropského předsednictví.

Konzervativní znamená nedůvěřovat gigantickým projektům, zvažovat každou investici z hlediska opravdové potřeby, preferovat postupný drobný rozvoj. Konzervativní je vážit si přírody, krajiny, půdy.

Konzervativní je chtít ve svobodné společnosti dodržovaná pravidla – řád a neřády umravňovat. Konzervativní je dávat to nejlepší dětem, hlavně vzdělání a podporovat znevýhodněné. V ekonomice podporovat jen ty nejlepší vědce a umělce a získávat tak náskok v soutěži s ostatními zeměmi.

Není to vlastně vize?

Ing. Pavel Čížek, kandidát TOP 09 pro volby do PSP, starosta Spáleného Poříčí

Ve Spáleném Poříčí dne 20. 5. 2010.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme