Jehličková: Nový kostel je krok správným směrem

26. 2. 2019

V posledním lednovém týdnu proběhla tiskem informace o výstavbě nového římskokatolického kostela v Plzni Bolevci. Stavba by měla stát v největším plzeňském obvodě na zelené ploše u parkoviště vedle obchodního centra Gera.

Moderní svatostánek bude mít oválný půdorys, navrhl jej architekt Jan Soukup a zvláštností projektu by měla být mírně skloněná plochá střecha porostlá vegetací. Zatím je hotová a schválená studie. O lochotínskou římskokatolickou farnost pečují františkáni již 20 let a je v ní 350, většinou mladých, farníků. Důvodem pro vybudování nového kostela je rozrůstající se počet věřících, kteří se scházejí na bohoslužby ve skromných podmínkách secesního Lochotínského pavilonku, který patří městu. Náklady na stavbu budou zhruba 50 milionů korun, na projekt již pět let mezi sebou vybírají věřící z farnosti a počítají také s pomocí plzeňské diecéze.

Nový kostel bude zasvěcen svatému Františkovi z Assisi, který patří mezi nejvýznamnější, nejznámější a nejoblíbenější svaté. Nejdůležitějšími prvky jeho víry byla chudoba a láska ke Kristu. Svým upřímným životem se zasadil o upevnění těchto hodnot, které ve středověké církvi prožívaly krizi. Na dlouhá staletí se stal vzorem důsledného následování Krista v chudobě a lásce k bližnímu. Byl svatořečen papežem Řehořem IX. již v roce 1228. V dnešní době, ve které se relativizují pojmy a pokulhává morálka, kdy se na jedné straně daří hospodářství, ale na druhé straně si daleko méně rozumíme v rovině vztahů a soužití, je důležité připomínat si odkaz svatého Františka.

Vybudování nového kostela na Lochotíně je krok tím správným směrem. Poslední katolický kostel byl postaven v Plzni před první světovou válkou, a to u dominikánského kláštera na Slovanech.

Ilona Jehličková, místostarostka MO Plzeň 1 (TOP 09)

7.2.2019    Mladá fronta DNES    str. 16    Kraj Plzeňský

Galerie