Jehličková: Komenský nám ukázal cestu. Stačí po ní jít

27. 3. 2019

,,Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme a cokoliv se koná, všech se týče.“ Toť moudrý a výstižný citát Jana Amose Komenského. V den učitelů, který se u nás slaví ve významný den narození Jana Amose Komenského, chci připomenout odkaz jednoho z největších českých myslitelů, filosofů a spisovatelů. Komenského pedagogický odkaz v podobě povinné školní docházky a důraz na studium jazyků, je světově uznávaný. Další Komenského velkou myšlenkou je, že by měl člověk po ukončení vzdělávání cestovat.

Zdůrazňoval, že vzdělávání nikdy nekončí, že je neustálé. Jeho pedagogické zásady a postupy, zejména názornost a úkol motivace ve vyučování, se dodnes uplatňují ve výchově a vzdělávání nejen u nás, ale i v řadě zemí světa. Poprvé definoval pojem školní rok, školní prázdniny a školní týden. Vhodným příkladem pro dítě mají být podle Komenského rodiče a učitel.

Z jeho nejznámějších děl připomeňme česky psaný alegorický příběh Labyrint světa a ráj srdce, latinsky psanou Didactica magna pojednávající o výchově a vyučovacích zásadách, spis Kšaft umírající matky Jednoty bratrské, kde vyjadřuje víru, že odkazu Jednoty se ujme český a moravský lid či Via lucis – Cesta světla, ve které popisuje, kdy ustanou války, tedy až zmizí nevědomost u lidu.

A právě proto, aby mezi lidmi vymizela nevědomost, jsou tu učitelé. Oni jsou ti průvodci cestou vzdělávání, oni jsou ti, kteří vyvádějí ze tmy do světla. V dnešní době však jejich nelehká práce není dostatečně finančně ohodnocena, jsou zavaleni administrativními úkony a tím pádem klesá společenská prestiž učitelského povolání. Časté střídání ministrů školství, společně s jejich nápady, jak vylepšit školství, také nepřineslo mnoho dobrého. Školství se prostě nemůže reformovat v průběhu jednoho krátkého volebního období jednotlivých ministrů to za prvé a za druhé je potřeba vědět, kam má směřovat a naopak čeho je potřeba se vyvarovat.

Náš velký myslitel a pedagog tu cestu ukázal již v 17. století. Stačí jen po ní jít. Vážení pedagogové, přeji vám všem všechno nejlepší k vašemu dnešnímu svátku.

Mgr. Ilona Jehličková, místostarostka MO Plzeň 1, členka Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost Plzeňského kraje

 

Štítky
Osobnosti: Ilona Jehličková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme