Jehličková: Děti se seniory, senioři s dětmi

2. 4. 2019

V pátek dne 29. března proběhla premiéra Lochotínského Andělského notování v Aktivity centrum Krašovská. Jednalo se o přehlídku pěveckých sborů dětí z mateřských škol, které se zúčastnilo přes sto dětí.  Akce byla výborně zorganizovaná paní A. M. K. Korbelovou a finančně na její konání přispěl ÚMO Plzeň 1.

Co bylo zvláštního na tomto Andělském notování, že o něm píši? Byla to účast andělských babiček a jednoho dědečka z mezigeneračního dobrovolnického centra Totem, kteří pomáhali s organizováním doprovodu dětí, hlídali je při přesunech na různé aktivity a stali se tak nedílnou součástí celého dopoledne. Byl to klasická ukázka toho, jak propojovat generace, jak se navzájem respektovat a umět si užít společné chvíle.

Myslím, že nemůže být nic lepšího než, když se lidé různých generací potkávají a navzájem se obohacují. A když se potkají ti nejstarší s těmi nejmladšími, tak to nemá chybu.

A pro koho má mezigenerační setkávání větší význam, pro děti nebo pro seniory?
Obrovský význam to má pro obě skupiny. Vzájemná pomoc a pozornost jsou cenné v každém věku. A úsměv a laskavost potřebujeme občas všichni. Čím častěji zažijí jednotliví lidé setkání s příslušníkem jiné generace, ze kterého si odnesou pozitivní zkušenost, tím větší šance je, že poroste mezigenerační sounáležitost a solidarita.

Základním místem mezigeneračního setkávání je samozřejmě rodina. V současné době ovšem mizí model vícegeneračních rodin, proto řada seniorů žije jen s partnerem, popřípadě osamoceně, a se svými dospělými dětmi se stýkají jen občas. Sociologové a demografové v souvislosti s generačními vztahy mluví o proměnách mezigeneračního soužití. Česká společnost, stejně jako všechny evropské společnosti, stárne. V roce 2050 tu bude podle odhadů Českého statistického úřadu žít přibližně 1/3 populace starší 65 let. O výrazu ageismus, který vyjadřuje nedobré chování ke starým lidem, přesněji diskriminaci z důvodu věku, bylo v posledních letech napsáno a řečeno mnoho. Je potřeba negativní vnímání otočit a zainteresovat děti už od nejútlejšího věku, aby se seniory počítaly.  Pak má naše společnost  budoucnost. A první ročník Lochotínského Andělského notování je krok tím správným směrem.

                                                                                                                              

 Mgr. Ilona Jehličková, místostarostka MO Plzeň 1

Štítky
Osobnosti: Ilona Jehličková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme