× Pohněme s tím. Společně!

Transparency International: Nejprůhlednější jsou topkaři

Kandidáti TOP 09 získali nejlepší známky za hospodaření

21. 9. 2016

Transparency International ČR (TI) se v průzkumu inspirovala zahraničními modely a vytvořila kritéria dobré praxe ve zveřejňování informací a otevřenosti kampaní, které jdou daleko nad zákonné povinnosti. Jde o standardní údaje, jež jsou ve vyspělých zemích běžně zveřejňovány. TI hodnotí jednotlivé kandidáty podle toho, do jaké míry daná kritéria v praxi naplňují.

Strany byly hodnoceny jako žáci ve škole.
TI hodnotila transparentnost kampaní kandidátů na základě osmi předem stanovených kritérií. Za zdroj informací slouží jak webové prezentace kandidátů, jejich oficiální profily na sociálních sítích a relevantní prohlášení v celostátních médiích, tak zejména odpovědi na soubor otázek shrnutých do Kritérií dobré praxe, k jejichž zodpovězení budou v průběhu kampaně jednotliví kandidáti týmem TI několikrát vyzváni. První elektronická rozesílka proběhla v pondělí 11. července.

V Pardubickém kraji získali nejlepší hodnocení ze všech kandidátů do Senátu oba kandidáti TOP 09. Jiří Čáslavka za Pardubicko a Jaroslav Zedník kandidující na Orlickoústecku obdrželi shodně známku 1,5. Známka jim přitom byla snížena jen proto, že odmítli s ohledem na konkureci předem zveřejnit přesnou strukturu volební kampaně

TOP 09 Pardubický kraj obdržela známku 1,4 a z tradičních stran byla opět suverénně nejlepší. Lepší hodnocení získala jen Koalice pro otevřený kraj.

Ondřej Müller, krajský manažer

Volby: