TOP 09 chce přitvrdit v kauze výletu manažerů do Afriky

24. 5. 2017

Cesta dnes už bývalé šéfky firmy Služby města Pardubice Ley Tomkové a dalších dvou manažerů do Afriky byla zatím „potravou“ spíše pro opoziční politiky.

V tvrdé kritice radních však už nezůstávají sami. Daleko tvrdší řešení skandálu si přeje i TOP 09, která je součástí radniční koalice. Ozval se její člen Roman Šušlík, který je zároveň novým šéfem představenstva společnosti SMP - Odpady. Právě ta měla na pochybnou pracovní cestu poskytnout statisíce korun.
„Podle mého názoru by měla být cesta do JAR klasifikována jako výlet, nikoliv jako cesta služební. K tomu je potřeba celá řada kroků, které představenstvo nemůže učinit samo s ohledem na již dříve přijatá usnesení, postup valné hromady, schválenou uzávěrku i výroční zprávu,“ uvedl Roman Šušlík, pod jehož vedením se představenstvo firmy distancuje od bohorovného přístupu svých předchůdců.
V dopise všem členům statutárních orgánů firem Služby města a SMP - Odpady proto také Roman Šušlík upozornil na možný daňový únik, který by mohl schválením cesty jako služební vzniknout.
„Mělo by dojít i k posouzení odpovědnosti jednotlivých orgánů mateřské i dceřiné společnosti za její povolení a následné schválení,“ říká Šušlík, který s kolegy neschválil usnesení, že cesta byla po všech stránkách v pořádku.
Šušlík navíc upozorňuje na poměrně překvapivou praxi v městské firmě. Podle jejích interních předpisů si totiž cestu do Jihoafrické republiky schválila vlastně sama Lea Tomková společně se svými náměstky Jiřím Strouhalem a Stanislavem Merglem, se kterými také do Afriky nakonec odjela.
„Praxe ve firmě je taková, že u výdajů až do jednoho milionu korun si může rozhodovat samo úzké vedení společností. Tak to bylo i v tomto případě. Manažeři poté jen oznámili představenstvu, že byli v Africe, což vzalo na vědomí. To je podle mne hlavní argument, proč by cesta měla být označená jako výlet a proč by paní Tomková neměla po svém konci ve firmě dostat odstupné,“ uvedl Šušlík.
Radní města hned po startu celé kauzy odvolali staré vedení firmy SMP - Odpady a také zbavilo funkce Leu Tomkovou, která ale na odchodnou dostala pět platů.
Tím celou věc považovali za uzavřenou a například odmítli návrh opozičníků, kteří chtěli i hlavy šéfů představenstva firmy Služby města. Po tlaku zastupitelů se však minulý týden rozhodli zadat právnické firmě audit, který by měl ukázat, zda cesta byla v pořádku, nebo ne a také zda radní v kauze postupovali dobře. „Nechceme, aby nás stále někdo napadal kvůli netransparentnosti,“ řekl k tomu náměstek primátora Jan Řehounek zvolený za ANO.
Jenže zástupcům opozičních stran se toto řešení zdá jako slabé. „Analýza je nedostatečné a hlavně pomalé řešení. Mám strach, že vše půjde pouze do ztracena,“ uvedl Petr Klimpl z ODS. Ostatně i Šušlík apeluje na to, aby byl audit rychle hotový. „Také jde o to, aby ho dělala skutečně nezávislá právnická firma. Jinak to nemá smysl,“ dodal.

Milan Zlinský, redaktor MF DNES

Štítky
Osobnosti: Roman Šušlík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme