SPOLU se stává favoritem pardubických voleb

4. 4. 2022

Dohoda o spolupráci se rodila v bolestech, ale nakonec vznikla. Nejprve se zdálo, že koalici SPOLUpro podzimní komunální volby v krajském městě shodí ODS. Ta i po tlaku šéfa strany Petra Fialycukla, ale zase se objevily rozepře mezi lidovci a topkaři. Nakonec však silná koalice půjde do boje o pardubickou radnici v říjnu spolu.



„ODS jako poslední ze tří stran dohodu schválila ve středu večer,“ uvedla včera manažerka modré strany Kateřina Hašková.

Rázem se tak koalice SPOLU přiřadila k největším favoritům podzimních voleb. Podle všeho si to s hnutím ANO rozdá o to, kdo bude mít v dalších čtyřech letech primátora.

„Značka SPOLU zafungovala a bylo by nutné s ní počítat i na komunální úrovni,“ uvedl po říjnových volbách do parlamentu šéf zastupitelského klubu za ANO Jan Hrabal.

A jeho obavy lze doložit čísly. Zatímco ANO bralo na podzim ve městě Pardubice 25,85 procent hlasů, koalice SPOLU to dotáhla až na 32,44 procent. Jistě, komunální volby jsou jiné, ale určitý signál to je.

„Vznik koalice SPOLU pro komunální volby v Pardubicích jsem si přál hned po úspěchu této naší koalice ve sněmovních volbách na podzim 2021,“ uvedl radní města za KDU-ČSL Vít Ulrych.

Právě on musel přitom prokázat poměrně dost diplomatického talentu. Jeho strana kandidovala s „topkou“ v Pardubicích už v roce 2018 a jejich následná spolupráce nedopadla právě dobře. 



„Dá se říct, že nás lidovci odstrčili od míst v komisích zastupitelstva. Nedostali jsme pozice, na které jsme měli nárok,“ stěžoval si nedávno šéf TOP 09 Michal Sláma.Původní domluva padla

On i jeho kolegové byli kvůli tomu dokonce už domluveni, že půjdou do voleb společně s Piráty. Z dohody však nakonec museli vycouvat. 



„Všechny tři strany byly pod velkým tlakem pražských centrál, aby koalice SPOLU v Pardubicíchvznikla. Nebereme to proto osobně. Z určitého pohledu jsme vlastně rádi, do voleb tedy půjdeme sami s podporou Strany zelených, se kterou spolupracujeme dlouhodobě,“ uvedl předsedazastupitelského klubu Pirátů Vojtěch Jirsa. „Zbývá nám jen doladit začlenění Zelených na naši kandidátku, protože ta se bude po odchodu lidí z TOP 09 logicky měnit,“ dodal.

Vznik silné koalice, která funguje i na vládní úrovni, může mít i dopad na senátní volby. ODS totiž počítala s tím, že nasadí svého kandidáta v podobě náměstka primátora Petra Kvaše. S tím však může být nyní problém, protože KDU-ČSL dlouhodobě podporuje stávající senátorku Miluši Horskou, která kandiduje jako nezávislá. „Asi by nemělo úplně logiku, aby SPOLU nasadilo dva kandidáty,“ uvedl Ulrych.

„Tohle ještě nemáme dořešené. Budeme o Senátu teprve jednat,“ doplnila Kateřina Hašková z ODS.

Nicméně startovní pole pro pardubické komunální volby je kompletní. Vedle SPOLU bude k hlavním favoritům patřit ANO, které povede do voleb náměstek primátora Jan Nadrchal. Klíčovým partnerem pro vytvoření radniční koalice pak může být soubor místních sdružení, které pod hlavičkou Společně pro Pardubice řídí bývalý krajský radní René Živný. 

Zmínění Piráti si do čela zvolili současnou zastupitelku Ivanu Böhmovou. Další koalici pak tvoří náměstek primátora za ČSSD Jakub Rychtecký, který bude spolupracovat i třeba s projektem 3PK, který vytáhl hejtmana Martina Netolického k obhajobě mandátu.

Milan Zlinský, iDnes

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme