SPOLU prověřuje pirátský návrh na širokou koalici

Koalice SPOLU začíná brzdit povolební vyjednávání. Námluvy s vítězným ANO podle všeho hned tak neskončí. Lídr uskupení ODS, lidovců a TOP 09 Jan Mazuch dokonce prověřuje návrh Pirátů. 
Ten by ho přitom mohl vynést až do primátorského křesla.

29. 9. 2022

Celkem rutinní jednání o složení koalice v Pardubicích dostalo dynamiku. A to poměrně nečekanou. Lídr koalice SPOLU Jan Mazuch totiž začal brát vážně plán Pirátů na utvoření trojbloku proti vítěznému ANO. „Budeme tuto možnost nyní prověřovat. Jde nám o maximální průnik programů, takže se chceme podívat, s čím naši partneři do voleb šli a v čem se shodujeme,“ uvedl náměstekprimátora za ODS Jan Mazuch. 


A nutno dodat, že kdyby se strategie Pirátů povedla, tak právě on by si mohl za pár týdnů pověsit kolem krku primátorský řetěz. Piráti totiž chtějí, aby vznikl trojblok SPOLU, Pirátů a Společně pro Pardubice. Ten by měl celkem 17 hlasů a početně by převážil už podepsaný dvojblok ANO + Žijeme Pardubice, který jich má jen 16. „Měli bychom silnější pozici v celém zastupitelstvu. V případné koalici s ANO by potom náš blok získal většinu v radě města a přirozeně i post primátora města pro lídra SPOLU,“ řekla Ivana Böhmová, zastupitelka za Českou pirátskou stranu a pardubická volební lídryně. 


Zastupitelský klub koalice SPOLU tak „politikou všech azimutů“ reaguje na to, že s ním ANO zatím jedná hodně z pozice síly. Navíc v klubu jsou i politici, pro které rozhodně není varianta koalice s Babišovým hnutím ta nejpříjemnější. 
Patří mezi ně zástupci TOP 09 Ondřej Müller a Martin Slezák, lidovec Vít Ulrych a hlavně poslanec za ODS Karel Haas. Ten před čtyřmi roky jako lídr ODS dokonce vyjádřil svůj nesouhlas s koalicí jeho strany s ANO vstupem do jakési vnitřní opozice. „Nechci zatím vyjednávání blíže komentovat. Navíc u nich ani nejsem. Ovšem asi nikoho nepřekvapí, že koalice s ANO nepatří mezi mé favority. Věřím, že se vyjednávání pohne ještě jiným směrem,“ řekl MF DNES Haas, který dle očekávání získal na kandidátce SPOLU jasně nejvíce hlasů a ze sedmého místa skočil na první. Ten upozorňuje hlavně na fakt, že být juniorním partnerem v koalici dlouhodobě nic dobrého straně nepřinese. „Tak už jsme viděli na vládní úrovni, jak dopadli partneři ANO, a i volební výsledek SPOLU v Pardubicích je vlastně v součtu horší než byl v roce 2018,“ dodal Haas. 


Nicméně stále platí, že jasně nejpravděpodobnější variantou složení nové rady města je ta, ve které zasedne ANO, Žijeme Pardubice a koalice SPOLU. „Cokoliv jiného znamená pro všechny zúčastněné jen samé problémy navíc,“ uvedl jeden z účastníků jednání, který nechce být v této věci jmenován. A vlastně hlavní neznámou je, zda zmíněnou koalici, která by měla mít jasnou většinu 25 hlasů, podpoří i sdružení Společně pro Pardubice Reného Živného. „Dá se říct, že to tak je. Já osobně mohu potvrdit, že bych si v koalici dalšího partnera v podobě Společně pro Pardubice přál,“ uvedl lídr ANO a zřejmě budoucí primátor Pardubic Jan Nadrchal, podle kterého žádný zásadní průlom v nejbližších dnech nebude. „Budeme v jednáních pokračovat příští týden,“ dodal. 

Teď tedy jde hlavně o to, aby se strany dohodly na rozdělení křesel v radě města, která má 11 členů. Plně placených postů je však jen pět – primátor a čtyři náměstci. „Nám jde momentálně o to, aby na radnici vznikla co nejširší koalice, protože nás čeká všechny docela složitá doba. Určitě však nejsem pro přidávání placených postů na radnici,“ uvedla dvojka Společně pro Pardubice František Brendl.

Milan Zlinský, redaktor MF DNES

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme